Odrasli

JEZIVA ISPOVEST DEVOJKE ZAVISNE OD TELEFONA I DRUŠTVENIH MREŽA: Evo šta joj se dogodilo sa telom, a koliko vi sati provodite uz vaš mobilni uređaj?

Kolumnistkinja Ešton Džekson je otkrila kako je sve počelo od otvaranja Fejsbuk naloga, pa eskaliralo na koledžu kada je i po 14 sati provodila pred ekranom, ali je najgore tek usledilo.

01.05.2023 18:01

JEZIVA ISPOVEST DEVOJKE ZAVISNE OD TELEFONA I DRUŠTVENIH MREŽA: Evo šta joj se dogodilo sa telom, a koliko vi sati provodite uz vaš mobilni uređaj?
shutterstock.com

Koliko su društvene mreže uzele maha i napravile mnoge od nas zavisnicima dokazala je i kolumnistkinja Ešton Džekson, koja je otkrila da je skoro 15 godina zavisna od društvenih mreža i da surfujući po Fejsbuku i Instagramu provodi čitave dane i noći. Situacija je alarmantna jer, kako je navela, društvenim mrežama pristupa od trenutka kada se probudi, pa do spavanja. Na koledžu je u proseku provodila i po 14 sati pred ekranom, naglašavajući da je to možda doprinelo situaciji u kojoj je sada.

Najveće štetne efekte društvenih mreža inače oseća upravo generacija pomenute mlade žene jer, kako je rekla klinički psiholog Rakel Martin, ona je od detnjstva izložena tehnologiji.

shutterstock.com

Većina ljudi provede veliki broj sati surfujući po Internetu

- To remeti prirodni ritam tela i otežava spavanje - navela je Martinova.

To je potvrdila i kolumnistkinja, koja je, kako je otkrila, i sama to iskusila pre dve godine jer je uvidela da je depresivna i samokritična, pa je odlučila da napravi promenu. Počela je sa ograničavanjem konzumiranja društvenih mreža i to ujutru, a promenu je primetila već sada na svom psihičkom i fizičkom zdravlju.

Postavlja realne ciljeve

Ukoliko želite da se sklonite sa društvenih mreža ili bar da ih toliko ne koristite, ključ je biti zauzet. Kolumnistkinja navodi da joj je u tome pomoglo spremanje za posao, vežbanje, meditiranje, pisanje dnevnika. Pre nego ode na spavanje ne koristi telefon barem sat vremena pre sna i prati analitiku korišćenja telefona kako bi bila odgovorna. Ona je od 9 sati provedenih na internetu to vreme smanjila na 7 i to za svega dva meseca zahvaljujući realnim ciljevima koje je postavila. 

Vremenska ograničenja za aplikacije

Pišući za CNBC.com kolumnistkinja ističe da je verovatno da bi tokom vikenda, kada ne ide na posao, skrolovala po telefonu po čitav dan. Kako bi se sa tim izborila postavila je ograničenja tako što kada dođe do limita, telefon se zaključava do sledećeg dana.

Ona je podelila satnicu na omiljene aplikacije, poput TikToka i Tvitera, za koje je izdvojila 3 sata, kao i za Instagram i Jutjub 90 minuta. Na raspolaganju ima i sedam i po sati za društvene mreže vikendom, što je nekada bilo 14.

Držanje ograničenja je nekada teško

Ponekad je teško odoleti iskušenju, pa se i njoj dešava da "poklekne" i da isključi stroga ograničenja. Davanje nekada sebi oduška je i put ka napretku.

Bolje raspoloženje i zdravlje

Prema jednoj studiji Univerziteta u Pensilvaniji iz 2018. godine, smanjenje upotrebe društvenih mreža može smanjiti anksioznost, depresiju, usamljenost, kao i problem sa spavanjem. Kod sebe je pimetila da je manje depresivna, da ima više samopouzdanja i da se više ne poredi s drugima na internetu. Izgubila je jedan deo kilaže posvetivši se aktivnostima i pravljenju zdravih obroka. Za vreme pandemije je dobila oko 18 kilograma jer je bila neaktivna i jela je brzu hranu. Budući da je bila i nezainteresovana za bilo šta jedva je podizala pogled sa telefona, tako da je sada više vremena posvetila zdravlju nego aplikacijama.

Sledeći cilj - 30 minuta na društvenim mrežama

Kolumnistkinja ne odustaje od svojih ciljeva, a sledeći je da na društvenim mrežama provodi svega 30 minuta. Ona planira da svakog meseca smanjuje upotrebu interneta za 20 minuta dok ne postigne zacrtani cilj. Razmišlja o kupovini zidnog kalendara koji će biti njen podsetnik, a ako bude uspešna u tome cilj će, kako, kaže kaže, da postigne za manje od dve godine. I pored padova veruje da će postati bolja verzija sebe.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)