Odrasli

MOGLA SAM DA UMREM ZBOG LAKA ZA NOKTE! Sara je prošla kroz agoniju zbog GREŠKE LEKARA, jedva je izvukla živu glavu!

Zastrašujuća priča Britanke koja je za dlaku izbegla smrt zbog loše procene lekara opšte prakse.

17.11.2022 16:00

MOGLA SAM DA UMREM ZBOG LAKA ZA NOKTE! Sara je prošla kroz agoniju zbog GREŠKE LEKARA, jedva je izvukla živu glavu!
Shutterstock

Britanka Sara Basra (32) za dlaku je izbegla smrt ali je njeno zdravlje ozbiljno narušeno samo zato što je lekar opšte prakse nije ozbiljno shvatio njene simptome. Kako je ispričala, sve je počelo sa jakim bolovim ali i oticanjem nogu pa je otišla kod lekara tražeći da provere da li ima krvni ugrušak. 

Međutim, doktori su je ubedili da je previše mlada za ovu bolest i da bolove ima najverovatnije zbog upale pete ili alergijske reakcije na lak za nokte.

Pogrešna dijagnoza

Opisujući simptome prosto je neverovatno kako niko nije ni pomislio da možda ima krvni ugrušak iako je mlada.

- Moje stopalo i prsti na nozi su bili otečeni i crveni. Stalno sam osećala pulsirajuću bol u nožnim prstima, teško sam hodala. Imala sam nekoliko tretmana kod fizioterapeuta koji me je ubeđivao da je to alergijska reakcija na lak za nokte. Bilo mi je čudno zato što sam gel lak nosila godina i na rukama bez ikakvih problema - dodala je ona.

Njeno stanje se iz dana u dan pogoršavalo, ali lekari su se i dalje držali svoje dijagnoze.
- Znala sam da nešto nije u redu ali sam verovala u profesionalnost lekara. Žao mi je što nisam odmah tražila drugo mišljenje. Uvek slušajte svoje instinkte i ne odustajte dok ne isterate svoje jer možda vam život zavisi od toga - naglasila je Sara.

Tri meseca kasnije odlučila je da sa dečkom Džejmsom i društvom ode na festival u Notingem. Ispostaviće se da će joj to zapravo spasiti život.

- Dosta mi je bilo svega i rešila sam da odem na festival bez obzira na sve. Pred put sam popila tablete za bolove i nadala se najboljem. U jednom trenutku shvatila sam da mi je noga toliko otekla da sam morala da otkopčam šorc. Bilo mi je toliko loše, nisam mogla da dišem pa sam pala na zemlju boreći se za svaki dah. Džejms me je odveo u hotelsku sobu ali sam insistirala da kod lekara odem kad se vratimo kući - dodala je ona. 

U Hitnoj su sve shvatili

Kako je rekla, nije želela da prijateljima pokvari uživanje na festivalu.
- Noga mi je bila nenormalno otečena i bolna. Čim sa došla kući otišla sam kod lekara opšte prakse ali su mi rekli da nemaju slobodne termine. Nemajući izbora otišla sam u Hitnu pomoć - ispričala je Sara.

U roku od samo nekoliko minuta razgovora sa doktorom i on je shvatio da su njeni strahovi opravdani i uradio joj testove koji su potvrdili njene najgore noćne more.

- Sve se dogodilo tako brzo i bilo je zastrašujuće. Osećala sam kao da mi život prolazi ispred očiju kad su mi objasnili koliko je krvni ugrušak opasan i da sam mogla da umrem. Urađen mi je skener i utvrđeno da imam krvne ugruške i u plućima koji su doveli do trajnog oštećenja jer nisam adekvatno i na vreme lečena. Deo pluća bio mi je uništen - sa užasom u glasu je ispričala ona.

Lekari su joj najpre zakazali, pa otkazali operaciju ugruška u nozi jer su shvatili da je rizik prevelik. 
- Umesto toga dobila sam terapiju i lekove za razređivanje krvi koje ću morati da pijem do kraja života. Oporavak je bio dug i težak a stalno razmišljam o tome da je nešto od svega ovoga moglo da se izbegne samo da su me poslušali i na vreme otkrili krvni ugrušak - dodala je Sara.

Dijagnoza koju je dobila zauvek je promenila njen život i morala je da se prilagodi zdravstvenim problemima koje ima. Nekada je volela da vežba u teretani, da ide u duge šetnje a sad se bori za dah i kad se penje stepenicama. 

- Čim hodam duže od pet minuta ostanem bez daha. Radim u kancelariji, sedim po ceo dan pa moram da nosim specijalne čarape i da stalno ustajem i hodam. Ne smem više da pijem alkohol zato što sam na lekovima za razređivanje krvi i svaki put mi je muka kad popijem makar čašu vina. Za sada ne smem da letim avionom, još uvek radim testove i ne znam šta će biti sa mom - zaključila je ona.

Simptomi 

Sarina priča je obišla svet i sve više mladih devojaka i žena se javilo lekaru sa simptomima kao što su njeni. Izgleda da pojava krvnih ugrušaka više nije rezervisana isključivo za starije ljude. Da bi podigla svest o opasnosti ove bolesti ona komunicira sa devojkama putem društvenih mreža.

- Prestravila sam se kad sam videla koliko ljudi je prošlo kroz isto iskustvo kao i ja. Ne želim da bilo koja devojka prođe ovako i da gubi vreme sa lekarima opšte prakse. Ako osećate da nešto nije u redu i da vas lekar opšte prakse ne shvata ozbiljno, insistirajte na testovima krvi, ne pristajte na njihova objašnjenja već zahtevajte da vam se urade detaljne analize - poručila je Sara.

Kako objšanjavaju lekari, krvni ugrušak se formira u jednoj od dubokih vena na ruci ili nozi. Ovo stanje se naziva duboka venska tromboza i smatra se veoma opasnim, jer ugrušak može doći do srca ili pluća.

- Najčešći simptomi duboke venske tromboze su otok, promena boje kože, bol, vrela koža na dodir, teškoće sa disanjem, grč potkolenice, otečeni zglobovi, otečene i bolne vene u rukama i nogama - upozorili su stručnjaci.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)