Zanimljivosti

DRAMA U BRITANIJI, KRUNISANJE ČARLSA III BIĆE PONIŠTENO? Kraljevski ekspert izneo jezive prognoze, iza svega se krije kraljeva preljuba!

Entoni Holden, kraljevski biograf, otkrio je detalje pravilnika engleske tradicije koju je svojevremeno nadbiskup Kenterberija, pokojni Robert Ransi.

04.01.2023 16:01

DRAMA U BRITANIJI, KRUNISANJE ČARLSA III BIĆE PONIŠTENO? Kraljevski ekspert izneo jezive prognoze, iza svega se krije kraljeva preljuba!
Tanjug/AP

Iako mnogi misle kako se iza srećnih i nasmejanih lica poznatih, naročito kada je reč o članovima britanske kraljevske porodice, kriju harmonični i fer međuljudski odnosi, istina je potpuno drugačija. I to nije karakteristično samo za sadašnju situaciju kada je jednu od najmoćnijih familija sveta uzdrmala kriza zbog odbeglog princa Harija i njegove supruge Megan Markl, već je tako već godinama unazad i to zbog mnogobrojnih i najrazličitijih afera.

Jedna od onih za koje se može reći da je najviše izbacila porodicu iz ravnoteže dogodila se osamdesetih godina 20. veka kada je u medije procurilo da je tadašnji princ, a sadašnji kralj Čarls III, imao sekusalnu aferu sa Kamilom Parker i to dok je još bio u braku sa princezom Dajanom. Iako zato i danas mnogi tvrde da je upravo Kamila rasturila Čarlsov brak s voljenom Ledi Di, pojedini izvori navode kako je Kamila bila njegova prva i najveća ljubav.

Dve godine nakon razlaza sa Dajanom Čarls je javno priznao da je bio neveran sada pokojnoj princezi od Velsa i majci njegovo dvoje dece, prinčeva Vilijama i Harija.

- Da, da... sve dok se nije nepovratno pokvarilo, oboje smo pokušali - istakao je tada Čarls. 

Budući da se vremenom bura stišala, pa se na aferu maltene i zaboravilo, bilo bi za očekivati da se to više i ne spominje. Međutim, jedan ekspert za kraljevsku porodicu sada tvrdi da bi Čarlsovo neverstvo od pre više od 4 decenije moglo da bude veliki problem, pa čak i prepreka za njegovo krunisanje zakazano za maj ove godine.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Kamilu je britanska nacija prihvatila konačno kao suprugu Čarlsa 2005. godine

U pitanju je Entoni Holden, kraljevski biograf koji je za britanski Gardijan istakao da bi kraljevo priznanje preljube moglo da izazove "ustavnu krizu", prenosi Dejlirekord.

- Budući da engleska crkva nikada nije krunisala razvedenog kralja, a kamoli onog ko je priznao preljubu, to bi mogao da bude problem. Pogotovo što je u preljubi učestvovala žena za koju se očekuje da bude krunisana za kraljicu suprugu. Da bi se tako nešto dogodilo potrebna je procedura koju je svojevremeno pojasnio nadbiskup Kenterberija, pokojni Robert Ransi, a koja podrazumeva reviziju krunidbene zakletve. To dalje zahteva novi statut parlamenta - objasnio je Holden.  

Prema njegovim rečima, u sve bi morao da bude umešan i premijer Britanije. 

- S obzirom na konvenciju da parlament ne rasprvlja o monarhiji bez pristanka monarha, to bi podrazumevalo i da premijer za potencijalnu raspravu zatraži dozvolu od kralja Čarlsa. To bi, očekivano, predstavljalo ustavnu krizu - podseća Holden na objašnjenje koje je svojevremeno dao Ransi.

Međutim, drugi stručnjaci smatraju takav scenario prevaziđenom situacijom i stvar formalnosti. Jedan od njih je i ser Bogdanor, profesor istraživanja u Centru za britansku politiku i vladu Kraljevskog koledža u Londonu, koji je za Mejl on sandej rekao da je Čarlsovo i Kamilino venčanje pratila Služba molitve i posvećenja, a da je nju pratio, odnosno predvodio, nadbiskup Rojan Vilijams.

- Sama ta činjenica prevazilazi sve što je Ransi rekao - zaključio je Bogdanor. 

Ima i onih britanskih eksperata za kraljevske poslove koji su i samo krunisanje Čarlsa III okarakterisali kao irelevantni postupak, odnosno "glup i sujeveran ritual engleske crkve".

Ceremonija preuzimanja trona monarha zakazana je za subotu 6. maja, za kada se očekuje da će i Kamila biti krunisana kao kraljica supruga.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

aleks

04.01.2023 16:46

Guess my perversion...varati Dijanu sa Kamilom?! vrhunac neukusa, gotovo perverzno...

BTW...

04.01.2023 23:17

... Velika Britanija nema ustav pa, samim tim, ne može imati ni ustavnu krizu.