Roditeljstvo

OVO SU NAJBOLJE GODINE ZA TRUDNOĆU: Studija napokon otkrila kada je vreme za bebu i bezbrižniju trudnoću (FOTO)

Stručnjaci su odgonetnuli u kojim godinama majke imaju najmanji rizik od komplikacija.

01.07.2023 15:00

OVO SU NAJBOLJE GODINE ZA TRUDNOĆU: Studija napokon otkrila kada je vreme za bebu i bezbrižniju trudnoću (FOTO)
unsplash.com

Majčinstvo je sopstveni izbor svake žene i one koje se odlučuju da imaju decu danas najčešće to odlažu zbog drugačijeg načina života i okolnosti koje su nametnute. Pošto većina želi da se ostvari u karijeri, uloga majke najčešće to "trpi" a mnoge žene ne shvataju da kako vreme prolazi, trudnoća kasnije može biti rizičnija. I pored toga žene se ostvaruju kao majke, onda kada su spremne i kada smatraju da su se za to stekli uslovi.

I dok neki stručnjaci tvrde kako su dvadesete godine najpoželjnije za stvaranje potomstva, drugi napominju da i majke u zrelim godinama sa sobom nose druge pozitivne stvari poput podrške i strpljenja koje se stiče sa zrelošću. Međutim, koje su idealne godine za dolazak bebe naučnici godinama pokušavaju da odgonetnu a sada i studija potvrđuje da postoji idealna "granica".

pexels.com

Mlade žene i devojke u današnjem modernom svetu, prioritet radije daju karijeri

Kada je rađanje dece u pitanju, naučnici tvrde kako postoji tzv. "zlatna zona" za žene kada mogu da imaju najbezbediju trudnoću. Zaključak jedne studije od 3. 000 porođaja pokazuje kako su žene starosti između 23 i 32 godine izložene najmanjem riziku od urođenih mana koje bi se mogle javiti kod beba.

Prema podacima kojima studija raspolaže, mame i tinejdžerke u ranim dvadesetim godinama  rađale su češće decu sa defektima centralnog nervnog sistema koji utiču na razvoj mozga i kičme. Sa druge strane, zrele trudnoće bile su najbliže povezane sa deformitetima glave, vrata, očiju i ušiju, piše Dejlimejl.

Mlade majke često nisu spremne za trudnoću i izložene su mnogim nezdravim faktorima poput alkohola i droga, tvrde istraživači, dok su starije izložene više nekim spoljnim faktorima na koje ne mogu baš da utiču poput zagađenja vazduha, što se smatra jednim od uzročnika urođenih mana.

Shutterstock

I dok su u ranim dvadesetim negativni faktori za rizičnu drudnoću subjektivne prirode, stručnjaci tvrde da suu zrelim godinama često to spoljni faktori životne sredine

 

Studija dolazi sa informacijom da je prosečna starost novopečenih majki u Americi, dostigla najvišu tačku u istoriji. Prema tim podacima, žene u Americi prvi put rađaju u proseku sa 30 godina, dok je unazad gledano to bilo sa 27 godina 2000. godine. Ako odemo još malo u prošlost 1970. godine žene su u proseku rađale sa svega 24 godne. 

Trend kasnijeg majčinstva najčešće se povezuje sa promenama porodičnih vrednosti, time što žene danas sve više daju prednost karijeri i rastući troškovi se smatraju jednim od uzročnika odlaganja roditeljstva. 

Najnovija studija je rađena na Univerzitetu Semmelvajs u Mađarskoj, a istraživači su koristili i analizirali podatke od ukupno 31.128 trudnoća sa potvrđenim nehromozomskim defektima pri rođenju u zvaničnoj mađarskoj bazi podataka između 1980. i 2009. godine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)