Ispovesti

POTRESNA ISPOVEST BAKE KOJA JE BILA KUVARICA U AUŠVICU: Ženama je mesecima izostajala menstruacija zbog jednog sastojka iz hrane (VIDEO)

Kao svedok jednog od najsurovijih vremena u istoriji društva, jedna baka je ispričala priču, otkrivši kako su bile tretirane u to vreme i šta su im vojnici davali kako bi im izostajao mesečni ciklus.

25.09.2023 22:00

POTRESNA ISPOVEST BAKE KOJA JE BILA KUVARICA U AUŠVICU: Ženama je mesecima izostajala menstruacija zbog jednog sastojka iz hrane (VIDEO)
Printscreen/TikTok/miriamezagui

Amenoreja je stanje izostanka menstruacije na duži period nekad i do šest meseci koja nastaje usled raznih faktora poput trudnoće, menopauze, dojenja ili disbalansa hormona, pojave ciste ili tumora. Mnoge žene hvata panika u tom slučaju, a stručnjaci ističu kako to nije bolest već stanje koje može biti prolazno kada se utvrdi tačan uzrok. Jedna Tiktokerka je šokirala sve otkrićem da su žene za vreme Holokausta imale ovo stanje odnosno da im je mesečni ciklus izostajao što su mnogi pripisivali izgladnjavanju i tome što su tadašnje žrtve trpele teror i nisu dobijale hranu koja im je bila potrebna. 

Printscreen/TikTok/miriamezagui

Tiktokerka je odlučila da sa pratiocima podeli bakinu ispovest i ono što je ona doživela

Pošto je krenula od ove teze, Mirijam Ezagui, kako se predstavlja na mreži odlučila je da porazgovara sa svojom bakom koja je radila tada u kuhinji u Aušvicu i koja joj je otkrila šta se krilo iza toga. U snimku koji je mlada Tiktokerka objavila, a koji je sakupio preko 780.000 sviđanja Mirijam je napisala: Da li je ženama u Aušvicu izostajala menstruacija jer su bile izgladnjavane ili su bile drogirane?

Unuka je objasnila baki da svi tu pojavu objašnjavaju izgladnjavanjem ali je žena imala drugu teoriju.

- Desilo se da radim u kuhinji i nemački vojnik je došao sa malim vagonom i malim paketom koji je bio težak i delovao poput mokrog peska iz okeana sa plaže i morala sam da ga stavljam u supu kako bi sprečila menstruaciju - otkrila je vremešna starica.

Nakon što ju je unuka pitala da li je imala problema sa trudnoćom godinama kasnije  ona je odgovorila da je uprkos tome rodila troje dece ali da je imala dva pobačaja nakon rođenja prvog deteta. 

 

@miriamezagui Did the women in Auschwitz not get their periods due to starvation or were they being drugged? #holocaust #Auschwitz #grandmasoftiktok #neverforget ♬ original sound - Miriam Ezagui

 

- To je peter salt (vrsta soli) Kada sam išla na osnovne obuke mislim da je to bilo unutar gaziranih pića koje smo pili.

- Stres je drugi faktor za tvoj konstantni strah za život.

- Neuhranjenost je bio glavni faktor. Uz stres, ko zna šta su im medicinski davali.

- Takođe za vreme velikog stresa ili traume, kod žena može izostati menstruacija. Kada sam imala saobraćajku mesečni ciklus mi je izostao dva puta. 

- Žao mi je što se ovo tada događalo - bili su komentari nekih korisnika.

Mnogi su zahvalili devojci i baki na podeljenoj ispovesti, a drugi su rekli kako su o tome slušali iz različitih izvora. Jedan od korisnika je rekao kako je zahvalan što postoji ovakav nalog jer realne priče i dokumentovane ispovesti su nešto što ne treba zaboraviti, a naročito o tome treba da budu informisane mlađe generacije koje nisu bile svedoci nekadašnjeg vremena. 

Mnogi su vremešnoj baki uputili tople reči podrške, složivši se da je jaka osoba uprkos svemu što je preživela ali da je lakše kada se nevolja podeli sa drugima kao što je to učinila ova devojka umesto svoje bake objavivši ovu priču.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)