Zanimljivosti

TRI DESTINACIJE ZA SAVRŠEN IZLET TOKOM VIKENDA: Avantura za 2.000 dinara i najviše tri sata vožnje od Beograda! (FOTO)

Ukoliko volite da putujete, a zbog posla i ograničenog budžeta ne možete da odvojite više dana i novca, izleti u Srbiji i zemljama u okruženju mogu da ispune vaša očekivanja.

22.09.2023 14:00

TRI DESTINACIJE ZA SAVRŠEN IZLET TOKOM VIKENDA: Avantura za 2.000 dinara i najviše tri sata vožnje od Beograda! (FOTO)
shutterstock.com

Posle samo jednog dana provedenog u ambijentu koji se razlikuje od onog u kom svakodnevno boravite osećaćete se kao da ste bili na pravom višednevnom odmoru. Važno je samo da odaberete destinaciju na koju ćete otići i da se u potpunosti prepustite energiji koja tamo vlada.

Turističke agencije nude veliki izbor destinacija za jesenje izlete u Srbiji, Mađarskoj, Rumuniji... Prednost je njihova blizina zbog čega nećete provesti previše vremena u vožnji. 

Srećna republika vam nudi tri predloga za vikend izlet ove jeseni. Najbolje od svega je što su u pitanju vrlo jeftine destinacije, pa vas neće koštati više od 2.000 dinara po osobi.

1. Deliblatska peščara i Zagajička brda

Ako ste željni boravka u prirodi i volite da pešačite, izlet u Deliblatsku peščaru predstavljaće pravu poslasticu. Udaljena svega sat vremena od Beograda, najveća evropska kontinentalna peščara nudi obilje staza za šetnju, ali i za vožnju bicikla. Čardak, Borovi breg, Koprivić, Staza radosti, Staza zdravlja samo su neke od staza na kojima možete da se rekreirate i paralelno uživate u čarobnoj prirodi.

shutterstock.com

Zagajićka brda su na vrhu Deliblatske peščare i idealna su za ljubitelje šetnje, trčanja i vožnje bicikla

 

 

 

 

 

Zagajička brda mnoge podsećaju na bajkovite fotografije najlepših pejzaža - loptasti bregovi mame da ih upoznate i uživate u njihovoj lepoti. Ona su najviši deo Deliblatske peščare i ujedno i najlepši deo ovog specijalnog rezervata prirode u Banatu. U ranu jesen izgledaju posebno impresivno, jer su neke peščane dine pune zelenina, a druge su obrasle stepskom vegetacijom.

2. Temišvar

Kad smo već odškrinuli vrata Banata, sledeća destinacija koju možete da posetite u ovom delu Evrope je Temišvar. Grad parkova, zelenila, čistog vazduha i zdanja u secesionističkom stilu oduševiće vas na prvi pogled.

Od Beograda do najpoznatijeg rumunskog grada stiže se za manje od tri sata. Onog trenutka kad izađete iz autobusa i kročite na Trg pobede, biće vam jasno zašto je ovaj grad prozvan "Malim Bečom". Počev od prepoznatiljivog zdanja u kom se nalazi osiguravajuća kuća "Lojd", preko Gaudijeve zgrade na temišvarskoj "štrafti", do Nacionalnog teatra i brojnih palata u najužem gradskom jezgru, sve podseća na vekovno prisustvo Habsburgovaca u gradu na obalama Begeja.

U Temišvaru vreme teče sporo, stanovnici su opušteni i rasterećeni, a zaposleni u lokalima kako u centru grada, tako i u tržnom centru "Julius mol" ljubazni i predusretljivi. Cene su slične ovdašnjim; espreso košta oko dva evra, koliko je potrebno izdvojiti i za flašicu kisele vode, gazirani sokovi su za evro skuplji od kafe, a pivo je oko tri i po evra. Obrok-salata u restoranu je u proseku 10 evra, a peciva u pekarama koje su strateški raspoređene po centru grada mogu se kupiti za manje od jednog evra. Naša preporuka je da obavezno isprobate temišvarsku rol-viršlu; košta oko 160 dinara i biće vam dovoljna za ceo dan.

Turistički vodiči će vas provesti kroz uže gradsko jezgro i dok obilazite spomenike smeštene između impresivnih ružičnjaka ispričati vam deo novije istorije Rumunije. Neće izostati ni poseta Rumunskoj sabornoj crkvi, gde se vernici mogu pokloniti moštima Svetog Jovana Temišvarskog. Na Trgu ujedinjenja, jednom od tri trga u srcu grada, nalaze se dve svetinje - pravoslavna crkva Vaznesenja Gospodnjeg i rimokatolička katedrala posvećena Svetom Đorđu. Tu su i Srpska kuća i Vladičanski dvor, kao i najstarija apoteka u Temišvaru, te brojni kafići i restorani.

Ono što će mnoge fascinirati je činjenica da porodice iz Temišvara i okoline rado provode vikende u parkovima na gradskim trgovima. Rašireno ćebence, korpe sa hranom i pićem i nasmejani roditelji sa decom česta su slika koju ćete videti ako vikendom posetite "Mali Beč".

3. Banja Ždrelo

Ako volite da se banjate ili da se brčkate u bazenu sa slanom vodom, onda je Banja Ždrelo pravi izbor za vas. Udaljena na dva sata vožnje od Beograda nudi sve ono što vam je potrebno za uživanje u vodenom raju.

Pored plivanja u bazenima napunjenih vodom koja blagotvorno utiče na ublažavanje reumatskih bolova i promena na koži, boravak u Ždrelu možete da iskoristite i za odlazak u manastire Gornjak i Sveta Trojica, kao i u manastir Vitovnica gde se nalazi grob Oca Tadeja čiju rečenicu svi često citiramo: "Kakve su ti misli, takav ti je život."

shutterstock.com

Manastir Vitovnica nalazi se u blizini Banje Ždrelo

 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)