Srbija

ODMOR U SRBIJI: Zavirite u prelepe vodopade Stare Planine (FOTO)

Raj za oči i dušu.

02.09.2023 19:00

ODMOR U SRBIJI: Zavirite u prelepe vodopade Stare Planine (FOTO)
TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC/

Ukoliko još niste isplanirali prekopotreban odmor, sada je pravo vreme da izaberete omiljenu destinaciju. U Srbiji postoje brojne neistražene destinacije koje su pravi raj za oči i dušu. Za ljubitelje boravka u prirodi i uživanja u svim njenim lepotama, Stara planina je odličan izbor.

Čak trećina vodopada u Srbiji se nalazi na Staroj planini. Ona krije najviše i najlepše vodopade, a doći do njih je avantura za sve planinare i ljubitelje prirode. Za neke od njih do pre dve decenije nije znao niko sem nekoliko meštana.

Vodopad Tupavica se nalazi u blizini sela Dojkinci, na Dojkinačkoj reci. Jedan je od najpristupačnijih vodopada na Staroj planini. Put do Dojkinaca je asfaltiran, a od sela do samog vodopada ima oko 4 km zemljanog puta. Nalazi se nadmorskoj visini od 1 050 metara, okružen netaknutom prirodom. Visina vodopada je oko 25 metara. Spada u najlepše i najfotogeničnije vodopade Srbije. Tokom zime zaledi i ima izgled zavese sačinjene od ledenih kristala, u proleće je najbogatija vodom, a tokom leta iz blizine možete posmatrati slapove vode koji padaju niz stepenastu crvenkastu liticu. Od Tupavice možete nastaviti ka Arbinju, staroplaninskoj prašumi, gde na Dojkinačkoj reci možete naići na veliki broj malih vodopada.

 

 

Kaluđerski skok je najviši vodopad u Srbiji, visok čak 232 m. Nalazi se u blizini sela Topli Do, ispod najvišeg vrha Stare planine – Midžora. Vodopad se nalazi na istoimenoj reci, koja je pritoka Rakitske od koje dalje nastaje Toplodolska reka. Spada u kaskadne vodopade, sa 20ak manjih ili većih kaskada. Nalazi se na nepristupačnom terenu, te je do njega moguće doći samo pod punom planinarskom opremom, piše Kompaskazesrbija.

 

 

Vodopad Bigar je svakako najpristupačniji vodopad Stare planine, s obzirom da se nalazi pored magistralnog puta Pirot-Knjaževac, u blizini sela Kalna. Njegova lepota će vam odmah privući pažnju. Slapovi vode padaju sa visine od 35 m, a nastaje na mestu gde se potok Bigar uliva u Stanjansku reku. Ime je dobio po specifičnom rupičastom kamenu bigru sa koga se obrušava. Pored vodopada se nalazi malo uređeno izletište, pa tu možete napraviti pauzu i uživati u pogledu. Ako krenete uzvodno od vodopada, nailazite na nekoliko plavo-zelenih jezerceta, okruženih bujnom vegetacijom.

Komentari (0)