Oko sveta

ZBOG JEDNOG BROJA U PASOŠU ZABRANILI JOJ DA PUTUJE: Mesecima je planirala odmor, kada je stigla na aerodrom dobila je poražavajuće vesti (FOTO)

Britanka je završila u suzama zbog novog pravila o putovanjima.

22.08.2023 14:00

ZBOG JEDNOG BROJA U PASOŠU ZABRANILI JOJ DA PUTUJE: Mesecima je planirala odmor, kada je stigla na aerodrom dobila je poražavajuće vesti (FOTO)
shutterstock.com

Britanka je ostala u suzama na aerodromu u Londonu kada su joj graničari rekli da ne može da ode na svoj  odmor od 1.300 dolara na Majorku u Španiji, zbog striktnog i malo poznatog pravila o pasošima Evropske unije. Pre nego što je Bregzit počeo 2020. godine, vlasnici britanskih pasoša mogli su da putuju bilo gde u EU pre nego što im pasoš istekne. Sada, Britancima koji žele da posete Evropu treba pasoš izdat u poslednjih 10 godina. Ovo je bila nesrećna vest za Kirsti House (28) čiji je pasoš izdat 15. avgusta 2013 — 10 godina i dan pre nego što je krenula na put 16. avgusta 2023.

- Uzeli su naše pasoše i rekli da ne možemo da letimo - rekla je Kristi House za SVNS objasnivši da nije znala za to novo pravilo koje ju je dočekalo nespremnu.

- Mislila sam da je to šala - Haves je bila „izbezumljena“ jer se radovala svom odmoru, koji je njena najbolja prijateljica rezervisala  u aprilu.

shutterstock.com

Devojka je ostala na aerodromu zbog novih pravila

Prijateljica je navodno upisala svoje brojeve pasoša i datume isteka u formular za rezervaciju ali ne i datume izdavanja. Devojka je rekla da je pokušala da dobije pasoš za hitne slučajeve kako bi ispravila situaciju, ali najraniji termini nisu bili dve nedelje. Rekla je da „nije imala pojma“ o ovom pravilu pre putovanja. Ona tvrdi da njena turistička kompanija ne bi obezbedila povraćaj novca, jer su „uslovi… bili na dnu e-pošte, a nije ih bilo lako pronaći i sitnim slovima“.

 - Bila sam u panici i briznula sam u plač. Ovo je bila jedina stvar kojoj sam se radovala cele godine - rekla je Kristi.

pexels.com

Putovanje je planirala mesecima

To je trebalo da bude proslava promocije koju je dobila na poslu, nakon nekoliko izazovnih meseci koji su uključivali raskid i smrt nekoliko prijatelja i članova porodice. House je rekla da ne može da priušti još jedan odmor i upozorava druge da čitaju sitna slova ugovora pre odlaska na odmor.

 - Avio kompanije treba da dodaju datum izdavanja pasoša na svoje veb stranice kada rezervišu i čekiraju, tako da će ovo pokrenuti problem, kako ljudi ne bi ostali na aerodromu i plačući - rekla je nesrećna devojka.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)