Brak i veze

"U BRAKU SAM 19 GODINA, A NIKAD NISAM SPAVALA SA MUŽEM": Žena tvrdi da u tome leži tajna uspešnog partnerstva (FOTO)

Ispovest posle koje će se mnogi parovi zamisliti

28.02.2024 21:20

"U BRAKU SAM 19 GODINA, A NIKAD NISAM SPAVALA SA MUŽEM": Žena tvrdi da u tome leži tajna uspešnog partnerstva (FOTO)
Shutterstock

Amerikanka Patricija Garison podelila je svoje neobične poglede na brak zbog kojih se našla u centru pažnje javnosti. Ona je već 19 godina u bračnoj zajednici, ali sa čovekom kojeg voli i koji nju voli ne funkcioniše poput ostalih parova. Iako im brak odlično funkcioniše, Patricija i njen suprug 19 godina nisu proveli noć u istom krevetu.

Ona smatra da je upravo to razlog zbog kog njihov brak savršeno funkcioniše.

- Ne, nismo u celibatu i sumnjam da mi ne verujete u potpunosti. Apsolutno razumem vašu sumnju. Naime, zajednička bračna postelja duboko je ugrađena u kulturu i simbol je zdrave veze. Odvojeno spavanje i čak i više od toga, da imate odvojene sobe ako imate mesta, jasan je znak da je veza u krizi ili ste u najmanju ruku imali eksplozivnu svađu, a jedno od vas dvoje bira ili mu je naređeno da spava na kauču, zar ne? - upitala je Patricija.

Shutterstock

Iako je u braku 19 godina, sa suprugom ne spava u istom krevetu

Svesna je da se mnogi neće složiti sa njenom praksom, ali ih ne osuđuje.

- Za mene je odvojeno spavanje pitanje preživljavanja. Pre nego što smo se venčali, pokušala sam da prespavam celu noć u istom krevetu u kojem smo imali intimne odnose, a to je uglavnom bio moj krevet. Iako sam preživela većinu tih noći, sve skupa bilo je stresno. Iz sna bi me trgnulo ne samo hrkanje, već i stvarna prisutnost mog supruga - priznala je Patricija za Haffington post.

Sa sadašnjim bračnim partnerom upoznala se kad su bili u ranim 40-ima. Oboje su iza sebe imali teške brakove.

- Tako smo se u ruševinama tih nesrećnih veza pitali da li ćemo imati dovoljno poverenja da ponovo otvorimo svoja srca i bili smo zahvalni i iznenađeni što smo se tako duboko zaljubili. Naši zajednički trenuci bili su opušteni, a naši razgovori otvoreni. Upoznala sam ga kad sam bila emocionalno slomljena, a kad me privio uz sebe, osećala sam se prihvaćeno i sigurno - navela je.

U njihovoj najpre vezi, a potom i braku sve je bilo idilično, osim spavanja.

- Sve mi je smetalo: lupanje, pomicanje, pokrivač, odlasci u kupatilo. Nisam mogla dovoljno da se opustim da bih se naspavala. Pokušavala sam sve, od tableta do meditacije i drugačijih odlazaka u krevet, ali ništa nije pomagalo. Jednog dana sam toliko bila neispavana da se skoro autom zakucala u drvo. Tad sam shvatila da je vreme za razgovor i da moramo nešto da promenimo. Bila sam umorna i očajna, pa sam odlučila da budem potpuno iskrena, više nisam imala izbora. Rekla sam mu da hrče glasno i to svake noći. Moj posao je patio i jedva sam vozila. Svaki dan sam bila sve gore, iznervirana i tužna. Sve sam isprobala i dalje nisam mogla da zaspijm, pa sam ga pitala kako bismo mogli zajedno da rešimo taj problem - priseća se Patricija.

Trebalo mu je, dodaje, nekoliko dana da prihvati situaciju, a na kraju je priznao da bi i njemu promena tog tipa verovatno prijala. Lako su se  dogovorili oko soba i rasporeda kreveta. Tad su stvari krenule nabolje.

- Venčali smo se, selili nekoliko puta i uvek pazili da svako od nas ima svoju sobu, videli smo kako naša deca odrastaju i napuštaju porodicu, prebrodili smo uspone i padove života u 21. veku... Ipak, godinama nikome od bliskih ljudi nismo priznali da spavamo u odvojenim sobama, jer znamo da bi im to bilo čudno.  Da li sam povremeno poželela kada se okrenem noću u krevetu da je moj suprug pored mene? Naravno. U tom maglovitom stanju između jave i sna, uverena sam da je moj "razvod u snu" bio kompromis. Nisam imala toplinu i blizinu koja mi je bila potrebna, i često mi nedostaje u tim tihim satima. Ali odvojeno spavanje mi daje energiju potrebnu da radim sve ostalo. A kad se spojimo u jednom od tih kreveta, potpuno sam budna, upravo zahvaljujući tome - otkrila je Patricija.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)