Brak i veze

PRIMETILI STE DA SE ČEŠĆE SVAĐATE SA PARTNEROM UOČI PRAZNIKA, NISTE JEDINI: Ovo su 10 stvari zbog čega se parovi najviše sukobavljaju u ovom periodu!

Bilo da imate drugačiji radni raspored, ne znate sa čijom porodicom da provedete Božić ili koliko para da potrošite na poklone i koga sve treba darivati, sve to može da bude razlog konflikta.

26.12.2023 20:30

PRIMETILI STE DA SE ČEŠĆE SVAĐATE SA PARTNEROM UOČI PRAZNIKA, NISTE JEDINI: Ovo su 10 stvari zbog čega se parovi najviše sukobavljaju u ovom periodu!
Shuttestock

Sezona praznika trebalo bi da bude puna radosti i vremena provedenog sa najmilijima uz razmenu poklona i iskazivanje ljubavi. Međutim, iz prakse je dokazano da mnogi parovi upravo tada dožive najveće sukobe. Rasprave između parova u ovom delu godine, iz nekog razloga, poznate su svima. Naime, uoči praznika, mnogi parovi se suočavaju sa povećanim stresom i napetošću koje mogu dovesti do svađa. Različiti ljudi različito reaguju na nastupajući praznični period, ali postoje neke zajedničke teme oko kojih se mnogi često svađaju tokom ovog perioda.

Srećna Republika donosi nekoliko najčešćih uobičajenih stvari koje mogu izazvati nesuglasice među partnerima. Važno je naglasiti da su komunikacija, razumevanje i kompromis ključni u rešavanju konflikata. Razgovor o očekivanjima, planiranje zajedničkih aktivnosti i pridržavanje otvorenog dijaloga može pomoći parovima da prevaziđu stres i uživaju u praznicima zajedno.

shutterstock.com

Evo zbog čega se najčešće svađaju parovi uoči praznika

1. Planiranje prazničnih aktivnosti 

Odlučivanje kako provesti praznike može biti izvor tenzija. Različita očekivanja o tome gde i sa kim provesti praznike mogu izazvati konflikte.

2. Finansijski pritisak 

Praznici često dolaze sa dodatnim troškovima, uključujući poklone, putovanja i dekoracije. Neslaganja oko budžeta i trošenja novca mogu izazvati tenzije između partnera.

3. Koliko poklona kupiti deci

Još jedna tačka rasprave često je količina poklona koje ćete kupiti deci. Jedan roditelj želi da obasipa decu poklonima misleći da je to poenta, dok drugi želi da nauči decu pravim vrednostima Božića. Ove situacije je teško rešiti, ali treba sve staviti na papir i odlučiti šta deca zaista žele, šta im je potrebno i koliko će novca biti potrošeno.

4. Kada otvarati poklone

Deca mole da otvore poklone pre Nove godine, a tata je rekao da ne može. Vi, pak, mislite da treba da obradujete decu i pre samog dočeka Nove godine. Veoma česta rasprava tokom praznika, ali treba naći kompromis, jedan deo poklona otvoriti pre dočeka, a drugi ili 1. januara ili na Božić.

Shutterstock

Ukoliko ste pod stresom u toku ovog perioda, niste jedini!

5. Koje filmove gledati

On želi da gleda tipičan muški akcioni film, a vi želite da gledate božićne romantične filmove. Potpuno nepotrebna i bespredmetna diskusija, ali vrlo česta. Jednostavno rešenje je da organizujte filmski maraton i gledate oba. Takođe nije loša ideja i staviti još jedan televizor, bar uoči praznika.

6. Raspodela vremena sa porodicom

Pitanje kako podeliti vreme, između svoje i partnerove porodice tokom prazničnog perida, može izazvati nesuglasice. Svaka porodica ima svoje tradicije i očekivanja, a parovi se ponekad suočavaju sa pritiskom da zadovolje obe strane.

7. Stres zbog poklona

Izbor savršenih poklona može biti izazovan, a nerealna očekivanja u vezi s darivanjem mogu dovesti do nesuglasica. Pitanje koliko potrošiti na poklone ili šta pokloniti može izazvati stres.

8. Radna obaveza tokom praznika

Ako jedan od partnera ima radne obaveze tokom praznične sezone, to može stvarati frustraciju i osećaj uskraćenosti zbog nedostatka zajedničkog vremena.

shutterstock.com

Potrebno je naći kompromis u svemu

9. Stres oko gostiju i priprema

Ako partneri planiraju okupljanje porodice ili prijatelja, organizacija i priprema mogu biti izvor stresa. Pitanja ko će pripremiti hranu, kako dekorisati dom ili kako se nositi sa gostima mogu izazvati nesuglasice.

10. Emocionalna očekivanja

Praznici često nose visoka emocionalna očekivanja, a partneri ponekad ne uspevaju da zadovolje ili razumeju emotivne potrebe jedno drugoga tokom ovog perioda.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)