Tetka Saveta

OTERAJTE PAUKOVE ZAUVEK! Poređajte ovaj plod na prozor i bežaće glavom bez obzira!

Po sredi su potpuno prirodni načini za obračun za dosadnim insektima, a jedan će vas možda iznenaditi.

01.09.2022 14:00

OTERAJTE PAUKOVE ZAUVEK! Poređajte ovaj plod na prozor i bežaće glavom bez obzira!
Foto: Shutterstock

S dolaskom hladnijeg vremena naše kuće postaju privlačno mesto za brojne insekte koji u njima traže sklonište od predstojećih zimskih dana. Verovatno ćete primetiti i najezdu paukova koji se očas posla odomaće i veoma brzo ispletu svoje mreže po ćoškovima. Koliko god se trudili da održavamo higijenu, oni nekako uvek odnekud ponovo izmile. Za neka od ovih sredstava, koja vam mogu pomoći da se otarasite nezvanih gostiju, verovatno već znate, ali pojedina vas mogu iznenaditi. 

Srećna republika vam donosi 8 trikova kako da se na potpuno prirodan način oslobodite insekata.

Pixabay.com

Ulje od mente jedno je od najefikasnijih načina u borbi protiv paukova

1. Ulje od mente

Ulje mente je jedno od provereno najboljih sredstava da se rešite paukova. Čulo mirisa kod tih insekata je smešteno na nogama i čim osete jak miris mente automatski napuštaju stanište. Pomešajte ulje od mente s vodom u boci sa raspršivačem i isprskajte ćoškove soba, posebno tamo gde ste primetili da se paukovi skupljaju. Veoma brzo ćete videti da ih više nema. Oprez se preporučuje onima koji imaju kućne ljubimce, zato što su psi i mačke osetljivi na jak miris mente. 

2. Citrusi

Citrusi poput pomorandži, mandarina ili limuna takođe su jedno od efikasnijih načina da se rešite paukova. Njihov jak miris smeta insektima, a koristi se na sličan način kao i ulje od mente. Pomešajte sok od limuna ili pomorandže s vodom i isprskajte ćoškove u kući. Jedan od efikasnijih načina je i da kore od limuna ili pomorandže poređate na prozore. Vama će kuća lepo mirisati, a pauci će bežati glavom bez obzira. 

3. Sirće

Obično alkoholno sirće nezamenljivo je u održavanju higijene u kući. Osim toga, ona je i odlično sredstvo da rasterate paukove iz doma. Osim što sirćetom možete isprskati delove kuće gde se oni  najčešće skupljaju, preporuka je da njime operete prozore. Imaćete dvostruku korist - prozori će biti čisti kao suza, a vaš dom će u širokom luku zaobilaziti ne samo pauci, već i ostali insekti.

Pixabay.com

I kesten tera paukove, pa ga poređajte po prozorima

4. Kesten

Prililno neočekivano na spisku sredstava u borbi protiv paukova našao se i kesten. Razlog za to je ulje koje taj plod sadrži i koje se paucima nikako ne sviđa. Upotreba je više nego jednostavna. Pokupite opalo kestenje po parkovima već sredinom septembra i jednostavno ih poređajte na prozorske daske kako biste paukove držali podalje od vaše kuće. 

5. Mirisne sveće

Mirisne sveće su još jedno prirodno sredstvo koje će insekte oterati iz vašeg doma. Protiv paukova koristite one sa mirisom limuna i drugog citrusnog voća. Osim mirisa, njima smeta i dim sveće pa je korist dvostruka.

6. Popunite šupljine

Pauci se najčešće skupljaju u šupljinama, iza teških i kabastih ormana, a u kuću ulaze kroz najmanje otvore na prozorima. Ukoliko imate stare drvene prozore, proverite da li dobro dihtuju i da li su negde oštećeni. Sve rupe koje eventualno imate obavezno zatvorite. To isto važi i za ulaz sa terase. Na taj način će vam biti toplije u kući tokom zime, a zadržaćete paukove napolju.

Foto: Shutterstock

Redovno održavajte higijenu u kući

7. Ugasite spoljno svetlo

Jako spoljno svetlo ne privlači paukove, ali je neodoljivo ra razne bube kojima se pauci hrane. Isključite spoljno svetlo i na taj način ćete osigurati da vam se ne skupljaju insekti i moljci, ali i paukovi, jer u tom slučaju neće imati stalan obrok. Čim shvate da tu više nema hrane, sami će otići.

8. Higijena

Redovno održavanje higijene osnovni je preduslov da izbegnete najezdu paukova. Izbegavajte da na kuhinjskom pultu držite hranu ili voće koje privlači muve jer, gde su one, tu su i pauci. Te insekte privlače mračni delovi stana, pa se potrudite da nemate takve ćoškove i redovno brišite prašinu s polica, a višak nepotrebnih stvari bacite kako biste sprečili da se oni zavlače na nedostupnim mestima. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)