Tetka Saveta

KONAČNO REŠENA VEČITA NEDOUMICA: Da li mogu zajedno da se peru peškiri i kuhinjske krpe, poruka stručnjaka je jasna!

Oni upozoravaju da ne treba mešati stvari za ličnu higijenu iz kupatila sa onim iz kuhinje.

15.10.2023 12:01

KONAČNO REŠENA VEČITA NEDOUMICA: Da li mogu zajedno da se peru peškiri i kuhinjske krpe, poruka stručnjaka je jasna!
shutterstock.com

Većina domaćica pažljivo sortira veš za pranje odvajajući beli od odnog u boji. Međutim, malo ko razmišlja o tome da li treba zajedno prati određene vrste tkanina koje imaju drugačiju namenu. Većina će zajedno u veš mašinu ubaciti peškire i kuhinjske ne razmišljajući kakve poslediceto može da ima. 

Međutim, kako upozoravaju strunjaci niako ne treba zajedno prati peškire i kuhinjske krpe zato što postoji mogućnost kontaminacije i širenja štetnih bakterija i klica, prenosi PopSugar.

Pixabay

Kuhinjske krpe su višenamenske međutim mogu delovati zuzetno prljavo nakon upotrebe

 

Zbog česte upotrebe kuhinjske krpe su skoro uvek vlažne i na taj način su idelano mesto za razvoj klica. Bakterije koje su se nakupile na krpama, na nižim temperaturama se lakše prenose na veš i peškire pa ih tako kontamniraju. Na kraju shvatite da je veš prljaviji nego što je bio kada ste ga ubacili u veš mašini

Sa druge strane peškiri i posteljina se neće dobro oprati u tom slučaju. Takođe, ukoliko krpe perete hladnom vodom ili ne stavite dovoljno deterdženta vrlo je verovatno da se neće dobro oprati već će masne fleke ostati svuda po njima.

Preporuka je da se peškiri peru na svaka četiri dana i to na 40 stepeni kako biste se rešili mikroba. Peškire koje koristite za lice, poželjno je prati na 90 stepeni jer je ova temperatura idealna za ubijanje bakterija, poručuju stručnjaci. 

Foto: Shuterstock

Stručnjaci savetuju da bi pranje peškira i kuhinjskih krpa trebalo da bude odvojeno

 

Većini je poznato koliko neprijatan miris mogu imati kuhinjske krpe nakon upotrebe i zbog toga mogu imati više bakterija nego peškiri. Kombinacija sirćeta i sode bikarbone i to po kašika od oba sastojka, može uspešno da ukloni neprijatan miris.

Neka se osuše na vazduhu

Vrlo je verovatno da će vaša krpa biti vlažna i smrdljiva bez obzira da li ste pokupili vodu sa stola ili neki sok, prebrisali mrlje i slično. Važno je da se krpa osuši pre nego je ubacite u veš mašinu na pranje, savetuju stručnjaci. Na taj način sprečićete širenje bakterija i buđi. Mogu biti okačene bilo gde pored šporeta na ručku ili raširite ih na pult kuhinje pre nego odu na pranje.

pexels.com

Pre nego se krpe stave u veš mašinu neophodno je da se osuše na vazduhu

 

Kuhinjske krpe perite odvojeno od veša

Iako će mašina dobro oprati sav veš, sigurno ne želite da mrve i ostaci hrane završe na vašoj majici i pidžami. Iako treba vremena kako biste sakupili za pranje sve krpe, njih uvek možete staviti u veš mašinu sa stoljnacima kako biste uštedeli vreme i vodu, međutim važno je da budu prethodno dobro osušene.

Perite ih na visokoj temperaturi

Perite kuhinjske krpe na dužem programu i na visokoj temperaturi kako bi ste ubili sve klice

Ne koristite omekšivač

Iako omekšivač ima lep i prijatan miris izbegavajte ga koristite kad perete kuhinjske krpe. Omekšivač može ostaviti tanak film na tkanini što ih čini nehigijenskim za upotrebu. Oni koji žele da dodatno izbele inače bele krpe, mogu dodati malo izbeljivača koji će skinuti i sve mrlje. Može se dodati u pregradi za deterdžent ili direktno u bubanj na veš.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)