Voće u kojem ima po neki crvić smatra se za organsko, jer su crvi pokazatelj da nije tretirano pesticidima i drugim hemijskim preparatima za zaštitu voća. Iako se na prvi pogled čini da je ovakvo voće zdravije lekari tvrde da je to zabluda.
Rizici po zdravlje
Kako je za portal Healtline objasnila doktorka Natali Butler nikako ne treba konzumirati voće u kojima ima crva, čak i ako taj deo odstranite i bacite. Prema njenim rečima rizici po zdravlje su izuzetno veliki pa je najbolje ovakvo voće ili povrće jednostavno baciti u kantu za đubre.
- Crvi su najčešće larve insekata. Voće sa crvima je znak da je zapravo započeo proces truljenja i prepuno bakterija. U tom slučaju rizikujete trovanje bakterijama zato hrana koja ima crve nije bezbedna za jelo - rekla je ona.
Beli crv kojeg nalazimo unutar ploda najčešće je larva muve, a njegova prisutnost je dokaz da je voće zaraženo i da zato nije dobro za jelo. Larve najčešće prenose bakterije salmonele, ešerihije koli i mijaze koje su odgovorne za crevne infekcije koje nekad mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene tegobe.
U slučaju da ste pojeli voće u kojem ima crva mogu se pojaviti sledeći simptomi crevne infekcije:
- grčevi u stomaku
- proliv
- povraćanje
- povišena temperatura
- krv ili larve u stolici
Ukoliko se jave ovi simptomi odmah potražite pomoć lekara.
Kako izbeći infekciju?
Kako je objasnila dr Natali ukoliko pojedete jabuku kojoj je bio jedan crvić verovatno vam neće biti ništa, ali ipak izbegavajte konzumiranje ovakvog voća i povrća.
Da biste sprečili crevnu infekciju pre konzumiranja voća proverite na sledeći način:
- pregledajte plod i proverite da li negde postoji rupa ili je spoljašnjost oštećena
- proverite da li ima mekših delova na plodu
- presecite voće na pola i proverite kakva je unutrašnjost i da li ima rupa i crva
Komentari (0)