Tetka Saveta

NAJLAKŠI NAČIN DA OČISTITE VENECIJANERE OD PRAŠINE I PRLJAVŠTINE: Trik koji spremačice redovno praktikuju (FOTO)

Zaboravite na uklanjanje nečistoća četkom za roletne ili krpom, jer postoji mnogo brži, jednostavniji i efikasniji način.

12.10.2023 12:02

NAJLAKŠI NAČIN DA OČISTITE VENECIJANERE OD PRAŠINE I PRLJAVŠTINE: Trik koji spremačice redovno praktikuju (FOTO)
Shutterstock

Beli venecijaneri, napravljeni od aluminijuma ili ISSO materijala koji manje propušta svetlost, daju notu elegancije svakom prostoru, ali mogu da budu izuzetno nezgodni za čišćenje i održavanje.

Domaćice najčešće uklanjaju prašinu sa njih pomoću četke sa mekim vlaknima, ali kad bi trebalo ukloniti masne fleke koje se nakupljaju zbog grejanja i duvanskog dima nastaje problem. Jer, letvice venecijanera su prilično osetljive pa trljanje krpom natopljenom u sapunicu iziskuje pažljive pokrete i ponovno glancanje.

Shutterstock

kako očistiti venecijanere

Takođe, često se događa da krpa zapne na krajevima venecijanera, pa se oni savijaju i gube prvobitni oblik.

Još je komplikovanije skidati ih sa prozora i prati u kadi, pogotovo kad dođu hladniji dani i vremenske prilike ne pogoduju njihovom brzom sušenju.

Čarapa umesto krpe

Zato vam predlažemo da isprobate trik koji koriste spremačice. Umesto krpe, venecijanere obrišite pamučnim čarapama ili starim vunenim zimskim rukavicama.

U litar mlake vode sipajte kašiku sirćeta i dve kašike tečnog deterdženta za sudove, pa napravite sapunicu. U ovaj rastvor spustite staru pamučnu čarapu ili vunenu zimsku rukavicu, ostavite da odstoji minut-dva, pa je izvadite i dobro ocedite, a onda navucite na ruku. Potom počnite da čistite venecijanere tako što ćete ruku zavući između dve letvice i lagano povlačiti s jedne strane na drugu. S vremena na vreme skinite čarapu ili rukavicu sa ruke, isperite je i ponovo potopite u rastvor sirćeta, deterdženta i vode.

shutterstock.com

Prilikom spremanja kuće ne zaboravite i na ove delove prozora

Da biste sprečili brzo nakupljanje prašine, drugu pamučnu čarapu ili zimsku rukavicu potopite u omekšivač za veš, pa je ocedite, navucite na ruku i opet pređite preko svake letvice venecijanera. Omekšivač će ostaviti tanak zaštitni sloj i uz to će obezbediti da venecijaneri lepo mirišu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)