U sezoni slava u Srbiji teško je zamisliti trpezu bez njene glavne poslastice, a to je reforma torta. Nema svečane trpeze bez ovog slatkiša, a sigurni smo da i vi uživate u njenim čarima i neverovatnom ukusu.
Ovo je recept za mrsnu verziju reforma torte koja se pravi od 20 jaja i mnoge domaćice tvrde da je ovo najbolji način pripreme.
Sastojci:
- 20 žumanaca
- 350 g šećera
- 300 g čokolade za kuvanje
- 350 g putera ili margarina
Dve kore od po:
- 10 belanaca
- 8 kašika šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
Preliv:
- 200 g slatke pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Odvojte belanca od žumanaca. Žumanca umutite sa šećerom dok smesa ne naraste. Potom u duboku šerpu sipajte vodu i pustite da prokuva. Iznad te šerpe dodati fil i kuvati na pari oko 25 minuta. Posle 25 minuta dodajte čokoladu za kuvanje, mešajte, a onda umutite mikserom. U poslebnoj činiji umutite margarin. Kada se čokoladni fil ohladio, ponovo ga umutite. Postepeno dodajte puter ili margarin i sve sjedinite mikserom. Kada ste sjedinili sklonite na stranu.
Sada pripremamo koru. Belanca penasto umutite uz dodavanje šećera. Kada ste penasto umutili u odvojenu činiju sipajte mlevene orahe i pomešajte sa brašnom. Potom to prespite u belanca i sjedinite kašikom. Sjedinite ručnom mutilicom pa prespite na papir za pečenje i pecite u rerni 15 minuta na 180 stepeni. Potrebne su vam dve kore, zato postupak ponovite. Svaku koru presecite da biste dobili četiri.
Nakon toga sledi ređanje. Stavljajte koru, fil i tako dok ne potrošite i jedno i drugo. Na kraju, tortu samo zagladite filom i pospite mlevenim orasima. Takođe, da bi bilo još ukusnije predlažemo da čokoladu otopite sa slatkom pavlakom, te to može biti krajnji preliv za ovu tortu.
Uživajte!
Komentari (0)