Slatkiši

RASKOŠNA, BOGATA I TOPI SE U USTIMA: Baron torta sa čokoladom i malinama

Slatkiš koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

28.07.2024 08:01

RASKOŠNA, BOGATA I TOPI SE U USTIMA: Baron torta sa čokoladom i malinama
Shutterstock

Ova torta traži malo više truda, ali sve ćete to zaboraviti kada probate fantastičnu kombinaciju čokolade i malina. Ova torta je sjajan izbor za rođendane i druge proslave, a njen čarobni ukus se dugo pamti.

Sastojci:

  • 8 belanaca
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 200 gr šećera
  • 100 gr mlevenog lešnika
  • 10 gr praška za pecivo

Čokoladni fil:

  • 1 l mleka
  • 16 žumanaca
  • 150 gr šećera
  • 100 gr skroba
  • 30 gr kakaa
  • 300 gr čokolade
  • 125 gr maslaca

Žele od malina:

  • 600 gr malina
  • 100 gr šećera 
  • 100 + 150 ml vode
  • 50 gr skroba

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Napraviti dve kore od po 8 belanaca, pa ih potom preseći na pola, da dobijete četiri manje kore.

Umutiti belanca sa šećerom pa dodati mleveni lešnik, prosejano brašno i prašak za pecivo.

Lopaticom sjediniti i sipati u obloženi pleh 42x32 i peći 20 minuta.

Ponoviti postupak pripreme kore još jednom.

Za čokoladni fil pomešati žumanca, skrob, šećer i malo hladnog mleka i dobro umutiti da nema grudvica.

Ostatak mleka staviti na vatru, pa kad provri, preliti preko žumanaca, promešati i sve sipati nazad u šerpu.

Staviti na srednju vatru i mešati dok se ne zgusne.

Skloniti sa vatre, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Porom prekriti folijom i ostaviti da se hladi.

shutterstock.com

Ko bi ovome odoleo?

 

Za žele pomešati maline i 150 ml vode i šećer i staviti na vatru.

Posebno umutiti skrob i 100 ml vode.

Kuvati maline nekoliko minita, pa zakuvati skrob i mešati dok se ne zgusne, takođe nekoliko minuta.

Skloniti sa vatre pa vreli žele preliti preko obe kore, ravnomerno po pola želea.

Razvući preko cele površine (obe kore) i ostaviti da se hladi.

Meki maslac umutiti, razbiti mikserom i stegnuti puding od žumanaca i čokolade.

Dodavati puding maslacu dva puta i sve zajedno umutiti.

Preseći kore. Slagati kore jednu na drugu, premazujući po četvrtinu fila na svaku.

Premažite tortu okolo i ostavite da se ohladi u frižideru.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)