Ova torta traži malo više truda, ali sve ćete to zaboraviti kada probate fantastičnu kombinaciju čokolade i malina. Ova torta je sjajan izbor za rođendane i druge proslave, a njen čarobni ukus se dugo pamti.
Sastojci:
- 8 belanaca
- 2 kašike brašna
- 2 kašike kakaa
- 200 gr šećera
- 100 gr mlevenog lešnika
- 10 gr praška za pecivo
Čokoladni fil:
- 1 l mleka
- 16 žumanaca
- 150 gr šećera
- 100 gr skroba
- 30 gr kakaa
- 300 gr čokolade
- 125 gr maslaca
Žele od malina:
- 600 gr malina
- 100 gr šećera
- 100 + 150 ml vode
- 50 gr skroba
Priprema:
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Napraviti dve kore od po 8 belanaca, pa ih potom preseći na pola, da dobijete četiri manje kore.
Umutiti belanca sa šećerom pa dodati mleveni lešnik, prosejano brašno i prašak za pecivo.
Lopaticom sjediniti i sipati u obloženi pleh 42x32 i peći 20 minuta.
Ponoviti postupak pripreme kore još jednom.
Za čokoladni fil pomešati žumanca, skrob, šećer i malo hladnog mleka i dobro umutiti da nema grudvica.
Ostatak mleka staviti na vatru, pa kad provri, preliti preko žumanaca, promešati i sve sipati nazad u šerpu.
Staviti na srednju vatru i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Porom prekriti folijom i ostaviti da se hladi.
Za žele pomešati maline i 150 ml vode i šećer i staviti na vatru.
Posebno umutiti skrob i 100 ml vode.
Kuvati maline nekoliko minita, pa zakuvati skrob i mešati dok se ne zgusne, takođe nekoliko minuta.
Skloniti sa vatre pa vreli žele preliti preko obe kore, ravnomerno po pola želea.
Razvući preko cele površine (obe kore) i ostaviti da se hladi.
Meki maslac umutiti, razbiti mikserom i stegnuti puding od žumanaca i čokolade.
Dodavati puding maslacu dva puta i sve zajedno umutiti.
Preseći kore. Slagati kore jednu na drugu, premazujući po četvrtinu fila na svaku.
Premažite tortu okolo i ostavite da se ohladi u frižideru.
Komentari (0)