Slatkiši

VOJVOĐANSKI REZANCI S MAKOM: Starinski recept za poslasticu koju je opevao Đorđe Balašević!

U pitanju je jeftin slatkiš koji se često spremao u vreme bivše Juge a čiji ukus je neponovljiv.

21.11.2023 08:00

VOJVOĐANSKI REZANCI S MAKOM: Starinski recept za poslasticu koju je opevao Đorđe Balašević!
Shutterstock

Rezanci s makom su tradicionalni vojvođanski recept za poslasticu koja podseća na detinjstvo. Izvorno, rezanci s makom su nemačko-mađarski specijalitet koji su gurmani iz Banata rado prihvatili kao svoj, a potom se sa vojvođanskih salaša raširio i na ostale delove naše zemlje.

Inače, ovo je bilo jedno od omiljenih jela čuvenog i nikad prežaljenog panosnskog mornara  Đorđa Balaševića koji je rezance opevao u pesmi "Al' se nekad dobro jelo". Ovaj slatkiš bio je vrlo popularan u vreme bivše Jugoslavije kada su mame često deci spremale ovu jednostavanu a jeftinu poslasticu čiji je ukus bio i ostao neponovljiv. Usled nedostatka vremena savremene domaćice često iskoriste i gotova šira rezanca koja podsećaju na taljatelje.  

Srećna republika vam poklanja recept za tradicionalne vojvođanske rezance s makom uz objašnjenje kako se priprema testo za rezance.

Sastojci:

Testo za rezance:
  • 200 gr brašna ( poluoštro tip 400 )
  • 2 jaja
  • malo soli (pola kafene kašičice)
Nadev od maka:
  • 200 gr maka
  • 150 gr šećera
  • 1 dl mleka
  • 50 gr putera
  • 100 g suvog grožđa (po ukusu) 

Priprema:

Pomešati brašno, jaja i so i umestiti testo. Nemojte brinuti ako bude čvršće. Umotajte ga u providnu foliju i ostavite 10-15 minuta. Posuti radnu površinu brašnom i oklagijom razvijati deblju koru. Od sredine razvlačite ka krajevima, po potrebi dodavati još malo brašna da se testo ne bi lepilo za oklagiju. Ostaviti razvijeno testo da se prosuši pola sata pa iseći rezance. Staviti vodu da vri, dodajte jednu kašicicu soli i 2-3 kašike ulja. Spustiti rezance, kada isplivaju, kuvati ih još dva minuta, procedite i prelite hladnom vodom.

Priprema nadeva:

Pomešati navedene sastojke, prokuvati 10 minuta, ostaviti da se malo ohlade i pomešati za recancima. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)