Jela čiji je osnovni sastojak mleveno meso mnogima su omiljena hrana. Iako će se većina opredeliti za roštilj, domaćicama ne preostae ništa drugo već da u kućnoj režiji priprme nešto nalik tome. Poznato je da je meso izvor proteina i zbog toga se mnogi odlučuju za jela koja obiluju ovim nutrijentom, a svakako ga najviše vole deca i omladina koja su naklonjena brzoj hrani.
Pljeskavice su naširoko rasprostranjeni specijalitet kod nas, a speremaju se na mnogo načina. Ipak, gurmani će priznati da nema ništa lepše od punjenih pljeskavica. Recept je lagan za pripremu i neće vam oduzeti mnogo vremena, a ni materijala.
Sastojci:
- jedan kg mešanog mlevenog mesa
- jedna kašika suvog biljnog začina
- jedna kašika sušenog peršuna
- 1/2 kašičice sušenog bosiljka
- jedna glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- jedno jaje
- jedna kašika ulja
- 2 kašike prezli
- jedna kašičica bibera (ili više po želji)
- jedna kašičica slatke začinske paprike
- 200 g šunkarice
- 200 g kačkavalja
Priprema:
Izrendati crni i beli luk i pomešati ih sa mesom. Dodati jaje i sve začine, pa sve dobro sjediniti i ostaviti da odstoji u frižideru sat vremena. Posle sat vremena odvajati loptice, pa ih oblikovati na celofanu u pljeskavice malo većeg prečnika. Preko svake od njih poređati iseckanu šunkaricu i kačkavalj, odvojiti još malo mesa, pa preklopiti i rukom oblikovati pljeskavicu pazeći da sir ne izviri napolje.
Pljeskavice pržiti u vrelom ulju sa obe strane dok ne porumene. Služiti ih uz salatu ili umak, po želji.
Komentari (0)