Jela sa mesom

PUNJENE PLJESKAVICE: Recept za specijalitet od kog će vam poći voda na usta

Gurmanski obrok kom niko ne može da odoli

09.02.2024 08:00

PUNJENE PLJESKAVICE: Recept za specijalitet od kog će vam poći voda na usta
youtube/printscreen/Outdoor Kitchen - Sushara

Jela čiji je osnovni sastojak mleveno meso mnogima su omiljena hrana. Iako će se većina opredeliti za roštilj, domaćicama ne preostae ništa drugo već da u kućnoj režiji priprme nešto nalik tome. Poznato je da je meso izvor proteina i zbog toga se mnogi odlučuju za jela koja obiluju ovim nutrijentom, a svakako ga najviše vole deca i omladina koja su naklonjena brzoj hrani.

Pljeskavice su naširoko rasprostranjeni specijalitet kod nas, a speremaju se na mnogo načina. Ipak, gurmani će priznati da nema ništa lepše od punjenih pljeskavica. Recept je lagan za pripremu i neće vam oduzeti mnogo vremena, a ni materijala. 

Sastojci:

  • jedan kg mešanog mlevenog mesa
  • jedna kašika suvog biljnog začina
  • jedna kašika sušenog peršuna
  • 1/2 kašičice sušenog bosiljka
  • jedna glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • jedno jaje
  • jedna kašika ulja
  • 2 kašike prezli
  • jedna kašičica bibera (ili više po želji)
  • jedna kašičica slatke začinske paprike
  • 200 g šunkarice
  • 200 g kačkavalja

Priprema:

Izrendati crni i beli luk i pomešati ih sa mesom. Dodati jaje i sve začine, pa sve dobro sjediniti i ostaviti da odstoji u frižideru sat vremena. Posle sat vremena odvajati loptice, pa ih oblikovati na celofanu u pljeskavice malo većeg prečnika. Preko svake od njih poređati iseckanu šunkaricu i kačkavalj, odvojiti još malo mesa, pa preklopiti i rukom oblikovati pljeskavicu pazeći da sir ne izviri napolje.

Pljeskavice pržiti u vrelom ulju sa obe strane dok ne porumene. Služiti ih uz salatu ili umak, po želji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)