Jela sa mesom

PRELIV ZA SLANE PALAČINKE: Predlog za savršenu nedeljnu večeru koja će vas raspametiti ukusom!

Svaki zalogaj ovog jela se bukvalno topi u ustima.

21.01.2024 13:00

PRELIV ZA SLANE PALAČINKE: Predlog za savršenu nedeljnu večeru koja će vas raspametiti ukusom!
shutterstock.com

Palačinke su jedno od omiljenih jela u Srbiji. Kod nas se najčešće prave kao slatkiš sa nutelom, eurokremom, džemom ili šećerom. Velika prednost palačinki je što mogu biti i slane u zavisnosti od nadeva koji se stavlja. Pripremljene na ovaj način slane palačinke mogu biti savršena nedeljna večera koja će oduševiti vaše ukućane. 

Ako baš želite da pokažete svoje kulinarskog umeće možete napraviti zapečene slane palačinke sa prelivom koji će učiniti da se svaki zalogaj ovog jela bukvalno topi u ustima.

Srećna republika vam poklanja recept za slane palačine i naravno za preliv.

Sastojci:

  • 200 gr mekog brašna (tip 400)
  • 2 dl mleka
  • 1dl kisele vode
  • 2 kašike ulja
  • 2 jajeta
  • 1/2 kašičice soli

Nadev:

  • 200 g šunke
  • 150 g kačkavalja
  • 1 pavlaka

Preliv:

  • 1 jaje
  • 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
  • malo kačkavalja za posipanje

Priprema:

U posudu stavite brašno, so, šećer, a potom jaja i mleko. Umutite smesu mikserom a porom postepeno dodajte kisele vode dok testo ne postane homogeno. Važno je da testo za palačinke ne bude ni suviše gusto, ni retko. Podmažite tiganj i pecite palačinke sve dok ne potrošite testo. Palačinke namažite sa pavlakom, pospite sitno seckanu šunku i malo narendanog kačkavalja, urolajte pa poređajte uvatrostalnu posudu. Napravite preliv od jaja i pavlake za kuvanje, prelijte palačinke i ubacite u vrelu rernu da se zapeku 10 minuta na 200 stepeni. Kad su već gotove izvadite posudu, pospite rendanim kačkavaljem i vratite u rernu na 2 minuta tek toliko da se sir istopi. Prijatno! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)