Jela sa mesom

MUSAKA OD TIKVICA SA MESOM: Savršen ručak za celu porodicu, jedan sastojak je ključan za sočnost (FOTO)

Umesto mleka preliv napravite od jaja i pavlake za kuvanje.

19.09.2023 08:02

MUSAKA OD TIKVICA SA MESOM: Savršen ručak za celu porodicu, jedan sastojak je ključan za sočnost (FOTO)
shutterstock.com

Musaka je jedno od najomiljenijih jela u Srbiji. Brzo i lako se priprema, pa mogu da ga naprave i domaćice koje nisu vešte u kuhinji. Postoje različite vrste ovog jela koje u zavisnosti od namirnica koje se kombinuju može biti za svačiji ukus.

Ovo jelo potiče sa Bliskog istoka, a na Balkan i Pelaponez su ovaj specijalitet doneli Turci. Sam naziv musaka vuče korene od istoimene arapske reči što potvrđuje njeno poreklo.   

Srećna republika vam poklanja recept za musaku od tikvicama i sa mlevenim mesom koja će vas oduševiti. Umesto mleka preliv napravite od jaja i pavlake za kuvanje koja će dati sočnost musaki. 

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 4 tikvice
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 srednja šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • so, biber, začini po ukusu
  • 2 jajeta
  • 100 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

Propržite crni luk na ulju, dodajte iseckanu šargarepu. Kada povrće omekša  dodajte mleveno meso i pržite oko 10 minuta. Posolite, pobiberite dodajte začine po ukusu. Iseckajte beli luk na sitno i dodajte u tiganj. Očistite tikvice, isecite na kolutove, posolite i ostavite desetak minuta da puste višak vode. Nauljite posudu u kojoj ćete peći musaku, a zatim na dno poređajte red tikvica. Preko njih stavite nadev od mesa, pa opet tikvice i tako dok ne potrošite materijal s tim što red tikvica mora da bude na vrhu. Pecite musaku u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Kad je već gotova prelijte sa dva umućena jaja i pavlakom za kuvanje, pa vratite nazad u rernu i pecite još 10 minuta da se uhvati fina korica. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)