Musaka je jedno od najomiljenijih jela u Srbiji. Brzo i lako se priprema, pa mogu da ga naprave i domaćice koje nisu vešte u kuhinji. Postoje različite vrste ovog jela koje u zavisnosti od namirnica koje se kombinuju može biti za svačiji ukus.
Ovo jelo potiče sa Bliskog istoka, a na Balkan i Pelaponez su ovaj specijalitet doneli Turci. Sam naziv musaka vuče korene od istoimene arapske reči što potvrđuje njeno poreklo.
Srećna republika vam poklanja recept za musaku od tikvicama i sa mlevenim mesom koja će vas oduševiti. Umesto mleka preliv napravite od jaja i pavlake za kuvanje koja će dati sočnost musaki.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 4 tikvice
- 1 glavica crnog luka
- 1 srednja šargarepa
- 2 čena belog luka
- so, biber, začini po ukusu
- 2 jajeta
- 100 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Propržite crni luk na ulju, dodajte iseckanu šargarepu. Kada povrće omekša dodajte mleveno meso i pržite oko 10 minuta. Posolite, pobiberite dodajte začine po ukusu. Iseckajte beli luk na sitno i dodajte u tiganj. Očistite tikvice, isecite na kolutove, posolite i ostavite desetak minuta da puste višak vode. Nauljite posudu u kojoj ćete peći musaku, a zatim na dno poređajte red tikvica. Preko njih stavite nadev od mesa, pa opet tikvice i tako dok ne potrošite materijal s tim što red tikvica mora da bude na vrhu. Pecite musaku u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Kad je već gotova prelijte sa dva umućena jaja i pavlakom za kuvanje, pa vratite nazad u rernu i pecite još 10 minuta da se uhvati fina korica. Prijatno!
Komentari (0)