Jela sa mesom

NEMA SLAVLJA BEZ RUSKE SALATE! Najbolji recept koji ste ikad probali! (VIDEO)

Lome se koplja da li je ovo jelo smislio Napoleonov kuvar ili Belgijanac iz Ermitaža, ali ono što je sigurno jeste da je jedno od omiljenih na našim trpezama.

07.12.2022 08:01

NEMA SLAVLJA BEZ RUSKE SALATE! Najbolji recept koji ste ikad probali! (VIDEO)
Srećna republika

U Srbiji nema slavlja bez ruske salate. Kao predjelo neizostavna je na slavskim trpezama ili za doček Nove godine, može da se jede samostalno ili kao prilog uz meso. Međutim, malo je poznato da ruska salata zapravo upšte nije ruska. I danas se lome koplja oko toga ko je zaslužan za prvi recept za to ukusno jelo.

Prema jednoj legendi, salatu je prvi pripremio Napoleonov kuvar Anri Olivije koji je nakon poraza francuskog vojskovođe prešao da radi na ruski dvor. Po drugoj verziji sredinom 19. veka rusku salatu je pripremio belgijski kuvar Lusijen Olivije u prestižnom moskovskom restoranu Ermitaž. Novo jelo se izuzetno dopalo gostima, pa je brzo postalo zaštitni znak restorana.

Rusi, takođe, prave tu salatu, ali je zovu olivije ili stoličnaja. Bio kako bilo, u Srbiji je zovu ruska salata a Srećna republika vam nudi najbolji recept koji ste ikad probali za to čuveno jelo.

Sastojci:

- 500 g krompira

- 300 g šargarepe
- 250 g graška
- 3-4 jaja
- 300 g šunke
- 350 g kiselih krastavčića
- 600 g majoneza (po potrebi možete staviti i više)

Priprema:

Krompir oljuštiti, iseckati na kockice i skuvati u slanoj vodi. Očistit šargarepu, iseckati je na kockice i skuvati u drugoj posudi, a posebno obariti grašak. Skuvati jaja da budu tvrđa, preporuka je da se kuvaju 12 minuta u ključaloj vodi. Nakon toga ih ohladiti. Šunku naseckati na sitne kockice, kao i kisele krastavčiće.

Sve sastojke pomešati i dodati majonez, pa tek na kraju dodati krompir i pažljivo izmešati. Po potrebi dodati još majoneza i soli po ukusu. Činiju sa ruskom salatom ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.

Pre služenja ukrasiti grančicama svežeg peršuna.

Prijatno! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)