Jela bez mesa

LANGOŠ SA BELIM LUKOM, IZDAŠNO PECIVO BEZ PREMCA: Recept koji je ponos mađarske kuhinje

U izvornoj verziji, ovo testo se služi uz dresing od pavlake i kačkavalja, obavezno dok je vruće

31.03.2024 08:01

LANGOŠ SA BELIM LUKOM, IZDAŠNO PECIVO BEZ PREMCA: Recept koji je ponos mađarske kuhinje
shutterstock.com

Jela od testa nisu popularna samo na našim prostorima. U susednoj Mađarskoj svaka domaćica sprema langoš, poznat još i kao langoše ili, kako u još Banatu zovu ovaj specijalitet, "poderane gaće" - naša verzija razlikuje se samo po prorezu posred svakog komada testa.

Langoš je po sastojcima najsličniji mekikama ili uštipcima, ali se pravi mađarski langoš služi uz pavlaku nanetu preko umaka od ulja i sitno seckanog belog luka, sa dodatkom rendanog trapista, i po tome je prepoznatljiv. Naravno, nećete pogrešiti ni ako langoš obogatite listićima šunke ili pečenice - gastronomski doživljaj će tada biti poseban.

Neke domaćice u testo stavljaju i pasiran bareni krompir, ali to produžava vreme pripreme, a ne utiče previše na ukus.

Ukoliko još niste probali da napravite langoš, Srećna republika vam donosi isprobani recept za originalno mađarsko izdanje ovog peciva.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 40 g svežeg pekarskog kvasca
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • 60 ml ulja (za testo i za premazivanje)
  • 350 ml vode
  • 5 čenova belog luka
  • čaša pavlake
  • 150 g kačkavalja

Priprema:

Stavite vodu na ringlu tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa ringle, dodajte izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna. Sve dobro razmutite i ostavite sa strane da kvasac zapeni.

Kad je kvasac aktiviran, dodajte ga preostalom brašnu, posolite testo, dodajte mu dve kašike ulja i dobro umesite. Ostavite da odstoji najmanje pola sata da uskisne, pa premesite testo - tako će biti vazdušastije.

Dok testo narasta, izrendajte kačkavalj i pripremite premaz. Očistite pet čenova belog luka, pa ih sitno iseckajte i pomešajte sa preostalih 50 mililitara ulja. Kačkavalj ostavite sa strane, nemojte ga mešati sa premazom od ulja i belog luka.

U dublji tiganj sipajte dosta ulja i zagrejte, pa od umešenog testa vadite loptice, razvlačite ih rukama na veličinu tiganja i pržite sa obe strane da porumene. Vruće langoše spuštajte na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće, pa ih sa jedne strane premažite uljem u koje ste dodali iseckani beli luk. Preko premaza nanesite pavlaku, takođe dok su langoši vrući, pa preko pavlake sipajte malo izrendanog kačkavalja i odmah služite.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)