Tetka Saveta

OTKRIVENA TAJNA NAJBOLJIH BOSANSKIH SOMUNA: Ako ih ovako umesite, biće lepši od onih iz pekare!

Postoje brojne legende o nastanku ovog peciva.

26.03.2024 16:11

OTKRIVENA TAJNA NAJBOLJIH BOSANSKIH SOMUNA: Ako ih ovako umesite, biće lepši od onih iz pekare!
Shutterstock

Somun je karakteristično bosansko pecivo koje se najviše koristi tokom Ramazana. Iako se veruje da su ovo pecivo na Balkansko poluostrvo doneli Turci Osmanlije tokom svojih ratnih pohoda, istina je malo drugačija.

Prema jednoj legendi, za nastanak somuna je zaslužna istoimena porodica iz Hercegovine koje ih je pre više vekova pekla u maloj pekari. Ona se nalazila na putu od Hercegovine prema Istanbulu kojim su se kretali trgovci i vojska. 

Prema drugoj legendi, za nastanak somuna je zaslužan pekar iz Sarajeva koji je po nalogu turskog bega na osnovu istanbulskog recepta uz manje izmene napravio pecivo koje se brzo i jednostavno pripremalo, a bilo je izuzetno ukusno. Recept se prenosio sa kolena na koleno, a vremenom se ova vrsta peciva proširila širom Balkana.

Somun je popularan i u Srbiji, a bez njega je nemoguće zamisliti porciju ćevapa. Gotovo svaka pekara danas ima u ponudi i ovo pecivo, a Srećna republika vam poklanja originalni recept za bosanski somun. Prilikom pripreme važno je znati da se testo mora zamesiti isključivo sa hladnom vodom, jer će jedino na taj način imati prepoznatljiv ukus.

U pitanju je posno pecivo bez ulja kao stvoreno za sve one koji poste Vaskršnji post, koji podrazumeva dane bez upotrebe ulja.

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 10 gr kvasca
  • 1 supena kašika šećera
  • 1 kafena kašika soli
  • 700 ml hladne vode
  • crni kumin (opciono)

Priprema:

U posebnu posudu sipajte šećer, kvasac i malo vode, pa ostavite da kvasac nadođe. U veću posudu sipajte brašno, so i preostalu hladnu vodu, dodajte nadošli kvasac i zamesite ređe testo. Prilikom mešenja povlačite testo od rubova posude u kojoj mesite ka unutra. Možete mesiti rukama ili varjačom.

Ostavite testo da ostoji najmanje sat vremena. Što testo duže stoji, somuni će biti lepši. Pekarski majstori najčešće zamese testo uveče i ostave ga u frižideru celu noć.

Pre oblikovanja ga premesite nekoliko puta, a hladno testo je lakše za oblikovanje. Uzmite lopticu testa i dok ga držite u šaci drugom rukom povlačite krajeve dok ne dobijete kružni oblik prečnika 30 cm i stavite ga na površinu koju ste posuli brašnom. Tupom stranom noža napravite "mrežicu".

Prazan pleh ubacite u prethodno zagrejanu rernu na najjaču temperaturu i kad se zagreje pospite ga brašnom. Uzmite somun na dlan, pokvasite ga sa gornje strane s malo vode, položite na pleh, pospite crnim kuminom i pecite u vreloj rerni 10 minuta.

Somuni su pečeni kad se "naduju" na sredini. Nemojte da vas brine tvrda korica kad ih izvadite iz rerne, omekšaće za nekoliko minuta, pa nema potrebe da ih prskate vodom ili uvijate u krpu. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)