Jela bez mesa

RECEPT ZA SLANE KIFLE: Zbog jednog sastojka koji pekari koriste meke su kao pamuk

Jednostavne i najlepše!

09.03.2024 08:01

RECEPT ZA SLANE KIFLE: Zbog jednog sastojka koji pekari koriste meke su kao pamuk
Pixabay.com

Ljubitelji testa nikad neće odbiti slane kifle, pogotovo dok su vruće. Ovo pecivo najčešće kupujemo u pekari, a mnogi se pitaju kako najobičnije slane kifle mogu dugo da ostanu meke i sveže, kao da su tek izvađene iz rerne.

Trik je u jednom sastojku koji pekari obavezno stavljaju kad mese testo za slane kifle. Reč je o običnom kuhinjskom sirćetu koje u kombinaciji sa svežim kvascem i uljem čini da kifle budu mekane poput pamuka. Takođe, kad pripremaju testo za kifle, pekari nikad ne stavljaju so u kvasac koji nije aktiviran, jer postoji rizik da testo neće dovoljno uspeti da naraste tokom pečenja.

Ukoliko volite prave pekarske kifle, isprobajte recept u nastavku. Jednostavan je, neće vam biti potrebno mnogo sastojaka, a možete da ih jedete i u vreme posta, jer ne sadrže ni mleko, ni jaja.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 250 ml vode
  • 60 ml ulja
  • kašika šećera
  • kašika soli
  • kašika sirćeta
  • morska so, susam i kim za posipanje

Priprema:

Zagrejte 100 mililitara vode tek toliko da se smlači, pa skinite posudu sa ringle i u vodu dodajte kašiku šećera, izmrvljen svež kvasac i kašiku brašna. Sve razmutite kašikom i ostavite da odstoji pet minuta dok kvasac ne počne da peni.

U vanglicu za mešenje dodajte preostalu vodu, kašiku sirćeta i ulje, pa razmutite i onda sipajte aktivirani kvasac. Dodajte brašno i so i mesite testo dok ne počne da se odvaja od ivica posude. Prekrijte posudu pamučnom krpom ili prozirnom folijom i ostavite testo da narasta narednih sat vremena. Posle sat vremena ga premesite, pa pustite da narasta još pola sata.

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, podelite ga na 24 dela, svaki deo razvaljajte oklagijom, pa formirajte kifle i ređajte ih u podmazan pleh. Svaku kiflu premažite vodom, pospite krupnom morskom solju, kimom i/ili susamom i pecite u rerni zagrejanoj na 230 stepeni oko dvadesetak minuta.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)