Ukoliko više ne možete da smislite šta biste ukusno mogli da spremite za doručak, ali i za bilo koji drugi obrok, mi vam donosimo savršen recept za vazdušaste kukuruzne kiflice. Sigurno nećete moću da im odolite, pa ćete ih grickati tokom čitavog dana, a budući da možete da ih napunite bilo kojim nadevom, možete da uživate i u slanoj i u slatkoj varijanti.
Sir, pavlaka, nadev sa šunkom, džem ili možda eurokrem, sigurno smo da ni sa jednim od tih sastojaka nećete pogrešiti.
Sastojci:
Testo:
- kocka svežeg kvasca
- 200 ml mleka
- 2 kašičice šećera
- 300 g kukuruznog brašna
- 300 ml vode
- kašičica soli
- 500 g glatkog brašna
- 150 ml suncokretovog ulja
Nadev:
- jaje
- susam (po želji)
Priprema:
U toplom mleku otopite izmrvljeni kvasac sa šećerom i ostavite ga na 10 minuta da se podigne. Zatim kukuruzno brašno prelijte s provrelom vodom kako bi omekšalo. Kad se malo ohladi, dodajte sve ostale sastojke i otopljeni kvasac, pa umesite testo. Po potrebi dodajte još mleka, ali testo ne sme da bude lepljivo.
Prekrijte testo prozirnom folijom i ostavite ga da se udvostruči. Testo podelite na 8 delova i svaki razvaljajte u krug. Svaki krug podelite na 8 trouglova. Na svaki trougao stavite nadev po želji ili ostavite prazno (po želji), pa zamotajte. Složite ih na pleh za pečenje obložen pek-papirom i pustite da se kiflice podignu (oko 15 minuta).
Umutite jaje i njime premažite kiflice. Pospite s malo soli ili susamom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 15 do 20 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Uživajte!
Komentari (0)