Jela bez mesa

NAJVAZDUŠASTIJE KUKURUZNE KIFLICE KOJE ĆE PROBUDITI SVA VAŠA ČULA: Mogu da budu i slane i slatke, a tražiće se jedna više!

Ovu vrstu testa možete puniti bilo kojim nadevom po ukusu.

bySrećna Republika

02.05.2023 08:01

NAJVAZDUŠASTIJE KUKURUZNE KIFLICE KOJE ĆE PROBUDITI SVA VAŠA ČULA: Mogu da budu i slane i slatke, a tražiće se jedna više!
Srpska Republika

Ukoliko više ne možete da smislite šta biste ukusno mogli da spremite za doručak, ali i za bilo koji drugi obrok, mi vam donosimo savršen recept za vazdušaste kukuruzne kiflice. Sigurno nećete moću da im odolite, pa ćete ih grickati tokom čitavog dana, a budući da možete da ih napunite bilo kojim nadevom, možete da uživate i u slanoj i u slatkoj varijanti. 

Sir, pavlaka, nadev sa šunkom, džem ili možda eurokrem, sigurno smo da ni sa jednim od tih sastojaka nećete pogrešiti. 

Sastojci: 

Testo: 

  • kocka svežeg kvasca
  • 200 ml mleka
  • 2 kašičice šećera
  • 300 g kukuruznog brašna 
  • 300 ml vode
  • kašičica soli
  • 500 g glatkog brašna
  • 150 ml suncokretovog ulja

Nadev: 

  • jaje
  • susam (po želji)

Priprema: 

U toplom mleku otopite izmrv­ljeni kvasac sa šećerom i ostavite ga na 10 minu­ta da se podigne. Zatim kukuruzno brašno prelijte s provrelom vodom kako bi omekšalo. Kad se malo ohladi, dodajte sve ostale sastojke i otopljeni kvasac, pa umesite testo. Po potrebi dodajte još mleka, ali testo ne sme da bude lepljivo.

Prekrijte testo prozirnom folijom i ostavite ga da se udvostruči. Testo podelite na 8 delova i svaki razvaljajte u krug. Svaki krug podelite na 8 trouglova. Na svaki trougao stavite nadev po želji ili ostavite prazno (po želji), pa zamotajte. Složite ih na pleh za pečenje oblo­žen pek-papirom i pustite da se kiflice podignu (oko 15 minuta).

Umutite jaje i njime premažite kiflice. Pospite s malo soli ili susamom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 15 do 20 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

Uživajte!

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)