Nijedna praznična trpeza, pa ni prvomajska, ne može da prođe bez deserta. Međutim, pravljenje kolača ne mora da bude zahtevan i težak posao, posebno uz dobar recept. Ako nemate ideju šta da napravite za desert za prazničnu trpezu, a volite čokoladu u svim mogućim oblicima i ukusima, nudimo vam jednostavan, a veoma zanimljiv recept za kolače koji su i preukusni i lepi na oko.
Srećna republika vam poklanja recept za čokoladne kolače sa pistaćima koji se prave za pola sata jer se ne peku, a pojedu se u slast u rekordnom roku.
Sastojci:
- 250 g keksa
- 25 g pistaća
- 25 g indijskog oraha
- 25 g badema
- 40 g kokos brašna
- 20 g kakaa
- 25 g putera
- malo cimeta
- 150 ml mleka
Glazura:
- 180 g crne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Keks samleti i prebaciti u dublju posudi, dodati kokosovo brašno i mlevene pistaće, indijski orah i badem. Sipati kakao i sve dobro izmešati. Dodati istopljen puter, na vrh kašike cimeta i ponovo sve izmešati, pa sipati mleko i rukom izmešati sve dok ne dobijete kompaktnu smesu. Napravite valjuške ili kuglice i poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite u zamrzivač na 10 minuta.
Glazura:
U dublju posudu izlomiti čokoladu i istopiti na ulju. U smesu ubacivati ohlađene valjuške jednu po jednu i vaditi ih viljuškom. Slagati u tepsiju na papir za pečenje. Obavezno ostavite malo rastopljene čokalade za dekoraciju. Ostavite kolače da se dobro ohlade, a čokolada stvrdne. Ostatak istopljene čokolade sipajte u špric za kolače i ukrasiti svaki komad, pa pospite sitno seckanim pistaćima.
Uživajte!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)