Koliko puta vam se desilo da dođete na posao, popijete jutarnju kafu i već oko podne jedva držite oči otvorene? Umor, pospanost i pad koncentracije često povezujemo sa stresom ili nedostatkom sna, ali naučnici upozoravaju da pravi krivac vrlo često leži u onome što jedemo. Određene namirnice, iako ukusne i omiljene, zapravo mogu da pogoršaju osećaj iscrpljenosti i dodatno uspore organizam.
Najnovije američko istraživanje pokazalo je da namirnice bogate tiraminom, molekulom koji utiče na regulaciju krvnog pritiska, mogu povećati rizik od prekomerne dnevne pospanosti (EDS). To znači da se već posle obroka osećate iscrpljeno, umesto energično. Iako nam deluje bezazleno, taj umor se nagomilava i utiče na produktivnost, raspoloženje i celokupno zdravlje.
Među najvećim krivcima nalaze se zreli sirevi poput čedra, fete, parmezana i brija, zatim suhomesnati i prerađeni proizvodi poput salame, kobasice, slanine i mortadele. Tu su i namazi na bazi ekstrakta kvasca, ali i sušeno ili prezrelo voće, banane koje su potamnele, kao i avokado koji je previše mekan.
Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A
Stručnjaci dodaju da i ukiseljena ili preslana riba spada u grupu namirnica koje mogu pojačati osećaj umora tokom dana.
Rezultati objavljeni u stručnom magazinu "Lancet eBioMedicina" (Lancet eBioMedicine) sugerišu da se prekomerna pospanost može ublažiti promenama u ishrani. Glavni autor istraživanja doktor Tarik Fakih ističe da genetika i ishrana igraju veliku ulogu u razvoju EDS.
- Kako otkrivamo biološku pozadinu, tako učimo i prve znakove da neko pati od preterane dnevne pospanosti i šta možemo da učinimo da pomognemo pacijentima - rekao je autor istraživanja Tarik Fakih.

Shutterstock/Nicoleta Ionescu
Naredni korak, kako tvrde istraživači, jeste kliničko ispitivanje koje bi trebalo da pokaže da li omega-3 i omega-6 masne kiseline mogu smanjiti rizik od EDS. Dok čekamo rezultate, stručnjaci savetuju da obratimo pažnju na to šta stavljamo na tanjir jer način na koji započinjemo dan može odrediti koliko ćemo energije imati do kraja radnog vremena, piše Lanceta (The Lancet).
Dakle, ako se svakog jutra budite pospani i na poslu jedva držite oči otvorene, možda nije problem u tome da spavate premalo, već u tome šta doručkujete.
Komentari (0)