U ovo doba godine vladaju viroze i svi su bolesni, a ako tražite nešto za podizanje imuniteta, na dobrom ste mestu. Izdvojili smo najbolje recepte za jačanje imuniteta, bilo da vas boli grlo ili ste u temperaturi. A čak i ako ste zdravi, isprobajte jedan od ovih recepata - bolje sprečiti nego lečiti.
1. Med za grlo
Ovaj sirup je toliko jednostavan da ne mora ni da se kuva, a može da se pije više puta dnevno, po kašičicu ili dve.
Sastojci:
- 1 limun, isceđen
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 2 kašičice meda
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i dobro ih sjedinite. Sirup izlijte u staklenu teglicu s poklopcem i čuvajte je u frižideru. Najbolje je potrošiti ga u roku od 2 meseca.
2. Smuti za imunitet
Za ovu vitaminsku bombu sastojke sigurno već imate pri ruci. Agrumi poput grejpa, narandže, limuna i klementine odlični su prirodni pojačivači imuniteta i zato je ovo idealan doručak ili međuobrok za zimske dane.
Sastojci:
- 4 klementine
- 1 zrela banana
- 1 manja šargarepa
- 1 manji komad đumbira (veličine 2 cm)
- 60g jogurta
- 1 kašičica meda
- 1 pomorandža
- malo vode
- nekoliko kockica leda
Priprema:
Pripremite voće i povrće - mandarine ogulite, bananu narežite na manje komade, šargarepu operite i pomoću gulilice za krumpir gulite na tanke trakice. Đumbir usitnite, a pomorandžu iscedite. Sjedinite sve sastojke tako što ćete ih ubaciti u blender zajedno s medom i jogurtom. Dodajte malo vode i nekoliko kockica leda, pa blendirajte do glatke teksture. Po potrebi i ukusu dodajte još vode.
3. Zlatno mleko
Donosimo vam recept koji će ugrejati vaše telo i pozitivno uticati na imunitet, a glavni sastojak mu je kurkuma. Zdrav napitak idealno je konzumirati u večernjim satima.
Sastojci: (za 3 porcije)
- 400 ml kokosovog mleka
- 400 ml bademovog mleka
- 1 kašičica kurkume
- četvrtina kašičice mlevenog đumbira
- 1 štapić cimeta
- 15 g kokosovog ulja
- prstohvat sveže mlevenog crnog bibera
- med ili javorov sirup po ukusu
Priprema:
Zagrejte mleko, pa u manju posudu dodajte kokosovo i bademovo mleko, kurkumu, mleveni đumbir, štapić cimeta, kokosovo ulje, mleveni biber i med ili javorov sirup po ukusu. Varjačom mešajte sve sastojke na srednje jakoj vatri, otprilike 3 minuta. Pazite da mleko ne zakipi, već samo da bude dovoljno vruće. Sklonite s vatre, izvadite štapić cimeta i probajte. Po želji dodajte još meda ili začina.
Komentari (0)