Prirodni lekovi

KO VOLI DA JEDE DOK GA STOMAK NE ZABOLI, OVO PIĆE JE ZA VAS: Ovaj napitak radi kao magija, a može da se kupi i za 100 dinara

Svima koji su skloni prejedanju preporučuje se da popiju ovo.

26.04.2024 17:06

KO VOLI DA JEDE DOK GA STOMAK NE ZABOLI, OVO PIĆE JE ZA VAS: Ovaj napitak radi kao magija, a može da se kupi i za 100 dinara
Pixabay.com

Nedeljni ručkovi, slave ili praznični obroci su u srpskim kućama često obilni i bogati, što može izazvati niz probavnih tegoba poput nadutosti, gasova i uopšte težine u stomaku. Kako bi se olakšalo varenje i ublažili ovi neugodni simptomi, često se preporučuje čaj od nane.

Nana, koja je bogata aktivnim sastojcima poput mentola, mentona i limonena, poznata je po svojim blagotvornim efektima na probavu. Mentol, na primer, deluje kao relaksant mišića, opuštajući gastrointestinalne mišiće i smanjujući mogućnost grčeva i nelagodnosti. Takođe, nana ima antiinflamatorna svojstva koja mogu smiriti iritaciju digestivnog trakta i ublažiti upalu, što može rezultirati smanjenjem nelagodnosti nakon obroka.

 

Osim toga, konzumiranje čaja od nane može podstaći lučenje pljuvačke, što je ključno za početak procesa varenja. Takođe može poboljšati cirkulaciju žuči, što je važno za razgradnju masti u hrani. Sve ove karakteristike čine čaj od nane izvrsnim izborom za olakšanje probavnih tegoba nakon obilnih obroka.

 

Najbolji način za spremanje čaja od nane

Priprema čaja od nane je jednostavna. Potrebno je samo preliti osušene ili sveže listove mente vrućom vodom i ostaviti da odstoji nekoliko minuta kako bi se aktivni sastojci oslobodili. Po želji, čaj se može zasladiti medom ili dodati malo limuna radi poboljšanja ukusa.

Važno je napomenuti da je najbolje piti čaj od nane dok je još vruć, jer to omogućava enzimima pljuvačke da počnu proces varenja već u ustima. Redovna konzumacija ovog čaja nakon obroka može rezultirati olakšanjem probavnih tegoba i općim osjećajem blagostanja.

 

Osim čaja od nane, postoje i drugi biljni napici koji se preporučuju za olakšanje probavnih tegoba. Čajevi poput đumbira, kamilice i komorača takođe imaju svojstva koja mogu pomoći u smirivanju probavnog trakta i ublažavanju nadutosti i gasova.

 

Uz redovnu konzumaciju ovih biljnih napitaka i pridržavanje zdravih prehrambenih navika, možete poboljšati svoje probavno zdravlje i uživati u udobnosti nakon svakog obroka.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)