Odrasli

CARSKI REZ, DA ILI NE? Sve o načinu porođaja koji uvek pokreće lavinu pitanja!

Prirodan ili carski rez večita je dilema budućih mama, posebno ukoliko se pripremaju za rađanje prvog detata. Odgovor šta je bolje za majku i bebu daju lekari.

09.05.2022 10:00

CARSKI REZ, DA ILI NE? Sve o načinu porođaja koji uvek pokreće lavinu pitanja!
Pixabay.com

Svaka buduća mama tokom trudnoće nađe se u dilemi da li da se porodi prirodnim putem ili da ide na carski rez.

I dok jedne prednost daju prirodi koja je sve to sama uredila, druge smatraju da je carski rez mnogo bolji način dolaska bebe na svet.

Dilemu razrešavaju ginekolozi i akušeri koji daju odgovore kada je neophodno odlučiti se za carski rez, jer je to u najboljem interesu majke i bebe.

Pixabay.com

Potpuno je prirodno imati dileme za način rođenja deteta

Šta kažu lekari

Gotovo 30 odsto dece na svetu rodi se putem carskog reza. Međutim, lekari upozoravaju da je ovo ipak hiruška intervencija koja zahteva pripremu i kasnije produžava period oporavka majke nakon porođaja.

Istraživanje koje je sprovedeno u britanskim porodilištima pokazalo je da su žene, koje su se porodile na ovaj način, više izložene riziku od sepse i raznih drugih infekcija koje mogu da da dovedu čak i do fatalnog ishoda po majku.

Nepisano pravilo među lekarima je da se carski rez ne može izabrati, već se sprovodi kada je zbog komplikacija tokom trudnoće jednostavno ne može izbeći.

Ova vrsta intervencije najčešće se planira unapred, ali ima i situacija kada lekar odluku donosi u trenutku, jer je to neophodno zbog bezbednosti majke i njenog deteta.

Pixabay.com

Kao i svaka druga hiruška intervencija i carski rez nosi određene rizike

Rizici carskog reza

Kao i svaka druga operacija, i carski rez nosi određene rizike i komplikacije, kako fizičke, tako i mentalne po zdravlje majke. Jedan od najčešćih problema, na koje upozoravaju same porodilje, je emocionalno povezivanje sa svojom bebom.

Naime, žene koje su svoje čedo rodile carskim rezom najčešće su u anesteziji i propuste bajkoviti trenutak kada po rođenju priviju na grudi svoju tek rođenu bebu.

Nije retkost da zbog ovoga majka upadne u postporođajnu depresiju što je ozbiljno obolenje koje zahteva temeljno i dugotrajno lečenje.

Lekari, s druge strane, ističu da je najvažnija stvar nakon ovog zahvata pravilan oporavak žene koji traje do 6 nedelja.

Mnoge majke zanemare ovu činjenicu što može dovesti do otvaranja rane ukoliko, pre nego što su se u potpunosti oporavile, dižu teške stvari, čak i svoju bebu.

Pixabay.com

Oporavak posle carskog reza traje do šest nedelja

Kako izgleda oporavak

Kako upozoravaju lekari, tokom prve nedelje oporavka posle carskog reza, mame treba da izbegavaju nagle pokrete i situacije u kojima će stvoriti pritisak na ranu.

Razlog za to je slabost trbušnih mišića kojima je potrebno vreme da se oporave. Ovo se posebno odnosi na mame u periodu nakon izlaska iz porodilišta.

Rana mora da bude čista i suva, a ukoliko primetite iscedak iz rane odmah se javite doktoru.

Kao i kod svake operacije, i posle carskog reza odmor je najbitniji za oporavak tela. Zato, upozoravaju lekari, bez obzira na sve probleme s kojima se suočavate tokom prvih dana života svoje bebe, vodite računa pre svega o svom zdravlju.

Oporavak je individualan i ako i nakon 6 nedelja rana zaraste, a majka ne oseća bolove, može polako da se vraća svakodnevnim obavezama.

Pixabay.com

Nemojte se ustručavati da potražite pomoć od supruga i porodice dok se oporavljate posle porođaja

Potražite pomoć

Mnoge mame ustručavaju se da, posebno u tim prvim danima majčinstva, zatraže pomoć od supruga i porodice.

To ne znači da ste slabe, već da ste odgovorne prema sebi i svojoj porodici.

Nemojte vući namirnice iz prodavnice, kuvati ručak ili se naprezati, već zamolite blisku osobu sestru ili majku da vam se nađe pri ruci i pomogne.

Iskustva žena koja su imale carski rez su različita. Ima onih koje tvrde da bi se samo na taj način porodile, ali i žena koje priznaju da nikada ne bi pristale na carski rez samo da su znale šta ih čeka posle toga.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)