Telo

Stomačić posle porođaja: Zašto žene ne mogu da ga se reše?

Dosta žena ima problem sa razdvojenim stomačnim mišićima što se stručno zove dijastaza

13.02.2022 10:00

Stomačić posle porođaja: Zašto žene ne mogu da ga se reše?
Pixabay

Žene uglavnom imaju problema sa kilogramima koji se gomilaju na stomaku, ali to je zbog ženskog polnog hormona estrogena. To je naročito vidljivo posle 40. godine, a mlade žene muči druga vrsta stomaka.

Buduće mame u trudnoći očekuju da će se sa porođajem otarasiti velikog stomaka i da će opet biti one „stare“, sa ravnim trbuhom i vidljivim „trbušnjacima“. Međutim, kod velikog broja se to ne desi, čak i ako nemaju višak kilograma, stomačić je tu, bez obzira na sav trud, vežbe i ishranu.

Često se događa, a mlade majke to uglavnom ne znaju, niti im je to rekao, da se iza „stomačića“ krije jedan sasvim drugi problem. Ako na stomaku imate rupu, u koju možete ugurati nekoliko prstiju bez problema, možda je u pitanju dijastaza. To znači da su se razdvojili trbušni mišići.

U nekim porodilištima obično izmere da li žena ima taj problem. U većini slučajeva niko ne obrati pažnju na to.

Pixabay

Većina žena očekuje da će posle porođaja ponovo imati svoj ravni stomak

 

Upravo o tome govori jedna žena za zadovoljna.dnevnik.hr:

-Otprilike pola godine nakon porođaja odlučila sam da počnem da vežbam kako bih vratila svoju staru liniju. Celog života sam u mišićima, trenirala sam i bila sam ponosna na svoj ravni i čvrst stomak. Zapravo, stomak mi je nekako bio najlepši deo tela.

Dodaje da je posle porođaja vežbala u teretani i držala dijetu. Za dva meseca, uspela je da skine sedam kilograma koje je dobila u trudnoći.

-Osećala sam se mnogo bolje. Ali to salo na stomaku nije htelo ni da se makne. Dok sam sedela, podsećala sam sebe na one trbušaste žene sa plaže. Nemam ništa protiv njih, samo to nisam bila ja. Slobodno me zovite površnom, ali ja sam slaba na svoj stomak.

Tada je odlučila da ode do stručnjaka kako bi uklonila taj višak sala:

-"Gospođo, to vam nije salo. To je vaš želudac", rekla mi je doktorka dok sam joj pokazivala svoj stomak u stojećem, odnosno sedećem položaju, "ispao vam je želudac kroz prostor između mišića".

Pixabay

Jedan od načina rešavanja ovog problema su ciljane vežbe

 

Doktorka joj je objasnila da ima veliku dijastazu i da joj nikakva dijeta ili postupak neće pomoći u tome, a da će klasično vežbanje samo pogoršati stvari. Jedan od načina rešavanja ovog problema je operacija, a drugi su posebne vežbe koje će smanjiti prostor između trbušnih mišića. Kada se mišići spoje, želudac više neće ispadati napolje, objasnila je doktorka.

Mlada majka je tada shvatila da je radila pogrešne vežbe i odlučila je da nađe novog trenera koji će joj davati vežbe koje će ciljano biti usmerene na smanjivanju prostora između trbušnih mišića, a za to treba puno vremena, strpljenja i vežbi.

Komentari (0)