Zanimljivosti

OTKRIVENA JEZIVA ISTINA O SERENINOM POROĐAJU: Bila sam na ivici smrti, pukla mi je rana, a lekari su samo stajali!

Legenda ženskog tenisa, Serena Vilijams, je pet godina nakon porođaja otvorila dušu i ispričala kako je spasila sopstveni život nakon što je carskim rezom na svet donela svoju ćerku 2017. godine.

08.04.2022 12:00

OTKRIVENA JEZIVA ISTINA O SERENINOM POROĐAJU: Bila sam na ivici smrti, pukla mi je rana, a lekari su samo stajali!
Tanjug/AP

Serena Vilijams je otkrila kako su njeno brzo razmišljanje i odlučnost da je lekari čuju doveli do toga da je izbegla smrt samo nekoliko sati nakon što je njena ćerka Olimpija rođena, a portal Srećna Republika vam prenosi njeno veoma dramatično iskustvo nakon porođaja.

- Još 2010. godine sam saznala da imam krvne ugruške u plućima, ugruške koji bi, da nisu na vreme uhvaćeni, mogli da me ubiju. Od tada sam živela u strahu da se ne vrate - napisala je ona, ističući da je posle porođaja trebalo odmah da je priključe na infuziju heparina. To je inače lek koji se koristi za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka kod ljudi koji imaju određene zdravstvene probleme.

- Pitala sam medicinsku sestru: „Kada ćete me priključiti na heparin? Zar ne bi trebalo da budem da dobijem to sada?" - napisala je Vilijamsova i dodala da je medicinska sestra u potpunosti zanemarila njenu zabrinutost.

- Smatrala sam da je važno i nastavila sam da insistiram. Sve vreme sam bila u strašnim bolovima. Nisam mogla da se krećem uopšte, niti da pomeram noge ni leđa, ništa. Počela sam da kašljem. Medicinske sestre su me upozorile da bi mi naprezanje prilikom kašljanja mogalo pokidati šavove od carskog reza, ali nisam mogla to da zaustavim. Kašalj je postao mučan, cela sam se napinjala da se nakašljem. Svaki put kada bih zakašljala, oštar bol od rane bi me presekao - nastavila je svoju priču Serena.

Ubrzo nakon toga, njoj su zbog kašljanja popucali šavovi od carskog reza, te je odvezena u salu na ponovnu operaciju kako bi se to saniralo. Ali, njeno stanje se uskoro pogoršalo, a lekari su ubrzo otkrili niz ozbiljnih problema, uključujući krvni ugrušak u jednoj od njenih arterija. Nakon nekoliko operacija, Serena je i dalje pokušavala da apeluje na to da je neko od medicinskih stručnjaka oko nje zapravo sasluša.

- U sebi sam samo mislila: „Umirem, umirem. O dragi Bože” - prisetila se ona.

Tokom razgovora sa medicinskom sestrom, Vilijamsova je zamolila da joj urade skener pluća, na šta joj se sestra odgovorila da joj se čini da Serena priča besmislice zbog terapije koju prima.  

- Ne, govorim ti samo šta mi treba, vodite me na skener pluća odmah - rekla je Vilijamsova.

Nakon teške borbe, teniserka je odvedena na skeniranje, gde joj je pronađen potencijalno smrtonosni krvni ugrušak u plućima. Zbog toga je još jednom završila na operacionom stolu i upravo ta intervencija joj je spasila život.

Kada se nakon 5 godina osvrnula na svoje šokantno iskustvo, Vilijamsova je želela da naglasi kako ju je ignorisanje od strane lekara zamalo koštalo života.

- U SAD-u, Afroamerikanke imaju skoro tri puta veće šanse da umru tokom ili nakon porođaja u odnosu na belkinje. Stručnjaci smatraju da se mnogi od ovih smrtnih slučajeva mogu sprečiti. Biti saslušan i adekvatno lečen je u mom slučaju predstavljalo razliku između života i smrti, znam da bi ta statistika bila drugačija da su medicinske ustanove saslušale iskustvo svake Afroamerikanke - napisala je Serena Vilijams u svom eseju za časopis Elle.

 

 

Serena je od 2017. godine u srećnom braku sa suprugom Aleksisom Ohanijanom, američkim biznismenom i jednim od osnivača društvene mreže Reddit. Par ima preslatku ćerkicu Olimpiju, koja ima 4 godine i koja je često gost na maminim društvenim mrežama gde ljude obara sa nogu svojim šarmom i vragolijama.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)