Male, ali moćne, brusnice predstavljaju moćno voće koje može igrati ključnu ulogu u očuvanju pamćenja i prevenciji demencije. Istraživači sa britanskog Univerziteta Istočna Anglija tvrde da svakodnevna konzumacija ovog voća može značajno da poboljša kognitivne funkcije.
U okviru studije, 60 zdravih ispitanika je praćeno tokom 12 nedelja. Polovina ispitanika je svakodnevno konzumirala prah od brusnice, dok je druga polovina uzimala placebo. Iznenađujući rezultati pokazali su da su oni koji su konzumirali brusnice zabeležili značajno poboljšanje u pamćenju svakodnevnih događaja.
Takođe, primetili su bolju cirkulaciju krvi u mozgu, što može da ima dalekosežne posledice na opšte mentalno zdravlje. Pored poboljšanja kognitivnih funkcija, utvrđeno je i smanjenje nivoa "lošeg" holesterola, što dodatno ukazuje na zdravstvene koristi ovog voća.
Shutterstock/Gita Kulinitch Studio
Doktor Dejvid Vauzur, autor studije, naglašava da je ovo jedna od prvih studija koja se fokusira na dugoročne efekte brusnica na zdravlje mozga i kognitivne sposobnosti. Ovi rezultati su ohrabrujući i otvaraju vrata za dalja istraživanja o uticaju brusnica i sličnih bobica na mentalno zdravlje. Ova otkrića mogu da posluže kao osnova za razvoj novih strategija u prevenciji neurodegenerativnih bolesti.
Inače, brusnice su poznate po svojoj sposobnosti da se bore protiv slobodnih radikala u telu, zahvaljujući bogatom sadržaju antioksidanasa, kao što su vitamini C i E, ali i flavonoidi.
Osim toga, one su bogate vlaknima, što doprinosi zdravlju sistema za varenje i očuvanju zdravlja urinarnog trakta. Zbog svojih nutritivnih svojstava, brusnice se preporučuju kao deo zdrave ishrane, a njihova redovna konzumacija može doneti brojne zdravstvene koristi, prenosi Medical News Today.
Nutritivna vrednost brusnice
Sveže brusnice sadrže 90 odsto vode, dok se preostali deo uglavnom sastoji od ugljenih hidrata, vlakana, vitamina i drugih hranljivih materija. Takođe sadrže antioksidante, kao što su flavonoidi, koji su jedinjenja na biljnoj bazi poznata po smanjenju upale. Kako navodi Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA), jedna šolja ili 100 grama celih sirovih brusnica sadrži:
kalorije: 46
proteini: 0,4 grama
ugljeni hidrati: 12,2 grama
šećer: 4 grama
vlakna: 4,6 grama
masti: 0,1 grama
natrijum: 2 mg (miligrami)
kalcijum: 8 mg
gvožđe: 0,23 mg
kalijum: 80 mg
magnezijum: 6 mg
fosfor: 11 mg
vitamin C: 14 mg (25 procenata dnevne potrebe)
vitamin E: 1,3 mg
Da li treba jesti sušene brusnice
Sušene brusnice su popularne jer nude bogatstvo hranljivih materija. U njima se nalaze esencijalna vlakna, vitamini i minerali koji su važni za održavanje zdravlja. Bez obzira na to što su sušene, one uspevaju da zadrže većinu hranljivih sastojaka koje sadrže i sveže brusnice.
Schutterstock/AnnaSmirnova
Međutim, važno je napomenuti da sušene brusnice često sadrže dodatne šećere koji povećavaju njihov kalorijski sadržaj. Zbog dodatih zaslađivača, iako su hranljive, sušene brusnice mogu postati manje zdrava opcija u poređenju sa svežim.
Komentari (0)