Odrasli

ZBOG GREŠKE NA SVADBI PRIJATELJICE UMALO NISAM STRADALA: Koristila sam ono što upotrebljavaju sve žene, organi su počeli da mi otkazuju!

Učiteljica iz Teksasa posle venčanja kome je prisustvovala mislila je da ima stomačni virus, a onda je završila na intenzivnoj nezi.

20.10.2024 21:45

ZBOG GREŠKE NA SVADBI PRIJATELJICE UMALO NISAM STRADALA: Koristila sam ono što upotrebljavaju sve žene, organi su počeli da mi otkazuju!
Instagram/ashdesk, Shutterstock

Ešli DeSkeri (43), učiteljica iz Teksasa, Amerike, i majka troje dece, suočila se sa retkom i potencijalno smrtonosnom bakterijskom infekcijom nakon što je na venčanju predugo nosila tampon. Zbog toksičnog šok sindroma (TSS), stanja koje pogađa jednu u 100.000 osoba, zamalo je izgubila život.

Toksični šok sindrom nastaje kao posledice infekcije toksinom koga proizvodi bakterija Staphylococcus aureus iz reda stafilokoka. Do infekcije ovim toksinom dolazi kada on dospe u krvotok. Genetska predispozicija ovoj infekciji nije bitan faktor rizika.

Ešli je otkrila da je dan nakon venčanja počela da oseća jaku drhtavicu i mučninu, a povraćala je na svakih pola sata. Mislila je da je reč o običnom stomačnom virusu, ali simptomi su se ubrzo pogoršali.

- Rekla sam mužu da mislim da umirem. Nikada se nisam osećala tako loše u životu - ispričala je ona, a o tome je pisao Daily Mail. 

 

 

Nakon što joj je pritisak naglo pao, hitno je prebačena u bolnicu. Lekari su ustanovili da je razvila TSS, stanje uzrokovano bakterijskim toksinima koji ulaze u krvotok. U njenom slučaju, sindrom je bio izazvan time što je zbog menstrualnog ciklusa, tampon nosila osam sati tokom venčanja. Toksični šok sindrom može nastati kada se tamponi drže predugo, stvarajući toplo okruženje koje podstiče rast bakterija prisutnih u menstrualnoj krvi.

- Više lekara mi je reklo da sam imala veliku sreću što sam stigla u bolnicu na vreme, jer većina ljudi umire nakon dva dana, a ja sam bila u trećem danu - objasnila je ova žena.

 

 

Ona je u bolnici provela pet dana na intenzivnoj nezi, primajući šest različitih antibiotika kako bi se izborila sa infekcijom. Standardni tretman uključuje antibiotike, tečnosti i lekove za stabilizaciju pritiska.

Emili, koja je koristila tampone 25 godina, sada apeluje na druge žene da budu oprezne.

- Nikada više neću koristiti tampon. Ovo me apsolutno uplašilo i ne mogu da verujem da se desilo. Moj savet je da menjate tampon svaki put kada odete u toalet i da nikada ne koristite one sa većom upijajućom moći nego što vam je potrebno - upozorila je ona.

Doktori ističu da su slični slučajevi retki, ali ozbiljni, te da je važno menjati tampone svakih četiri do osam sati, kako bi se izbegli ovakvi problemi. Stručnjaci savetuju korišćenje najmanje upijajućih tampona i zamenu na redovnim vremenskim intervalima, kako bi se smanjio rizik od toksičnog šok sindroma.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)