Odrasli

NAJRANIJI SIMPTOM DEMENCIJE ZOVU SINDROM "ZALASKA SUNCA"! Mnogi ga ignorišu, javlja se u večernjim satima, a prate ga 3 STANJA!

Istraživanja su pokazala da svaka peta osoba sa demencijom doživljava sindrom "zalaska sunca", a evo o čemu je tačno reč.

20.10.2024 14:30

NAJRANIJI SIMPTOM DEMENCIJE ZOVU SINDROM "ZALASKA SUNCA"! Mnogi ga ignorišu, javlja se u večernjim satima, a prate ga 3 STANJA!
Schutterstock

Rani simptomi demencije često se zanemaruju, ali lekari upozoravaju da je veoma važno da naučite da prepoznate znakove takozvanog sindroma "zalaska sunca". Reč je o periodičnoj zbunjenosti, uznemirenosti i nemiru koji se javljaju najčešće kasnije tokom dana, a koji mogu da ukažu na napredovanje demencije.

Ta ponašanja, koja su povezana s problemima spavanja, anksioznošću i dezorijentacijom, mogu da budu znakovi da osoba pati od demencije.

Razlika između "zalaska sunca" i delirijuma

Neurolog Viktor Dijaz ističe važnost razlikovanja simptoma "zalaska sunca" od onih koji se pripisuju delirijumu. Ključna razlika je u tome što se "zalazak sunca" obično javlja u večernjim satima, dok se delirijum može javiti iznenada u bilo koje doba dana.

Istraživanja su pokazala da svaka peta osoba sa demencijom doživljava sindrom "zalaska sunca", a simptomi mogu trajati od nekoliko minuta do više  sati. Takođe, važno je naglasiti da se ti simptomi mogu javiti u bilo kojoj fazi bolesti, ali se smatra da dostižu vrhunac u srednjim stadijumima demencije, da bi se smanjivali kako bolest napreduje.

Shutterstock

Naučite kako da prepoznate simptome simptome demencije i budete podrška voljenima

Cirkadijalni ritam

Nije potpuno razjašnjeno zašto se promene raspoloženja kod osoba sa demencijom dešavaju u drugom delu dana, ali se veruje da postoji veza sa cirkadijalnim ritmom. Taj ritam je odgovoran za održavanje budnosti tokom dana i regulaciju sna tokom noći.

Zbog toga faktori poput popodnevnog umora, anksioznosti, depresije, gubitka sluha ili oštećenja vida mogu da povećaju verovatnoću da osoba doživi sindrom "zalaska sunca", piše Huffpost.com.

Kroz prepoznavanje i razumevanje simptoma "zalaska sunca" može se pružiti odgovarajuća podrška osobama koje se bore sa demencijom, kako bi im se omogućio bolji kvalitet života.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)