Odrasli

1 SIMPTOM POVEZAN S GLAVOM MOŽE BITI PRVI ZNAK DEMENCIJE: Zato u ishranu odmah uvedite ovih 5 namirnica!

Doktor Donald Grant tvrdi da se uvođenjem određene vrste hrane u ishranu, posebno kada su u pitanju žene u menopauzi, može značajno uticati na ublažavanje simptoma ovog teškog oboljenja.

17.10.2024 06:05

1 SIMPTOM POVEZAN S GLAVOM MOŽE BITI PRVI ZNAK DEMENCIJE: Zato u ishranu odmah uvedite ovih 5 namirnica!
Schutterstock

Magla u mozgu je jedan od mnogih simptoma menopauze, koja može da prouzrokuje zaboravnost i drastično utiče na fokus i ostale kognitivne funkcije. A spas se krije u hrani, i doktor Donald Grant preporučuje pet namirnica koje mogu da smanje rizik od demencije.

- Magla u mozgu može da bude veoma problematičan simptom menopauze. On može da utiče na produktivnost na poslu i društveni život. Zbog toga je neophodna drastična promena ishrane - napominje doktor Grant.

Masna riba

Prema njegovim rečima, ribe su prepune nutrijenata i veoma su korisne za mozak.

- Masna riba sa omega 3 masnim kiselinama, ključnim nutrijentom koji poboljšava rad mozga, smanjuju upale i popravljaju memoriju. Nekoliko studija je pokazalo da dijeta bogata masnom ribom može da ozbiljno smanji rizik od Alchajmerove bolesti - objašnjava Grant.

Lisnati zeleniš

Zelje, spanać i brokoli su obavezni za žene u menopauzi.

- Ovo povrće je bogato vitaminom K, kao i važnim antioksidansima kao što su folat i lutein. Vitamin K je ključan u očuvanju kognitivnih funkcija, dok antioksidansi dodatno poboljšavaju zdravlje mozga - navodi doktor.

Shutterstock

Spanać je obavezan deo ishrane u menopauzi

Avokado    

Avokado je sjajan izbor za žene u menopauzi, pre svega jer je bogat monozasićenim mastima - zdravoj vrsti masti koja potmomaže dotok krvi do mozga.

- Avokado sadrži i kalijum i magnezijum, koji su veoma važni za regulisanje raspoloženja, a što predstavlja veliki problem u menopauzi - tvrdi Grant. 

Kurkuma

Kurkumin, koji se nalazi i u kurkumi, veoma efikasan za očuvanje funkcija mozga, usporava starenje mozga i zato je odličan izbor za žene u menopauzi. 

Jaja

I jaja su moćni saveznik u borbi protiv magle u mozgu.

- Ona sadrže vitamin B i holin, dva ključna nutrijenta koja čuvaju zdravlje ćelija u mozgu i poboljšavaju pamćenje - zaključio je Grant, prenosi Mirror.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)