Odrasli

5 SIMPTOMA KOJI SE JAVLJAJU UJUTRU UKAZUJU NA OPAKA OBOLJENJA: Jedan je češći kod žena, dok drugi može da bude najava za MOŽDANI UDAR!

Uz odgovarajući broj sati sna trebalo bi da se sutradan osećate odmorno i sveže, ali ako to nije slučaj, pravac kod doktora!

13.10.2024 06:40

5 SIMPTOMA KOJI SE JAVLJAJU UJUTRU UKAZUJU NA OPAKA OBOLJENJA: Jedan je češći kod žena, dok drugi može da bude najava za MOŽDANI UDAR!
Shutterstock

Nakon višesatnog noćnog sna većina nas se nada da će se probuditi osveženi i spremni za novi dan. Međutim, jutarnje buđenje može ponekad doneti neprijatna iznenađenja, poput glavobolje, umora ili drugih simptoma koji remete osećaj da smo odmorni. Ukoliko se takve tegobe javljaju učestalo, možda je vreme da posetite lekara.

- Ponekad su jutarnji bolovi bezazleni, ali određeni simptomi koji se ponavljaju mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme - upozorava dr Sara Džarvis, piše The Sun.

Ona je navela 5 ključnih simptoma koji mogu biti znak da je vreme za pregled kod lekara.

Neobjašnjiva iscrpljenost

Svi znamo kako izgleda loša noć kada se stalno okrećemo i budimo. Međutim, ako iz dana u dan ustajete umorni kao da uopšte niste spavali, moglo bi biti razloga za zabrinutost.

- Osećaj iscrpljenosti ili nenaspavanosti može biti znak opstruktivne apneje u snu - objašnjava dr Džarvis. 

Apneja u snu podrazumeva prekide u disanju tokom sna, što može ozbiljno narušiti kvalitet odmora. Ovaj problem često prolazi neprimećeno sve dok neko ko spava pored vas ne primeti da hrčete, gušite se ili se često budite. Bez tretmana apneja u snu može povećati rizik od ozbiljnih stanja poput visokog krvnog pritiska, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i depresije.

shutterstock.com

Ukoliko se redovno budite umorni, proverite da nemate neke od ovih simptoma

Jutarnje glavobolje

Buđenje sa glavoboljom može biti prava noćna mora. Ponekad je uzrok očigledan, poput konzumacije alkohola, ali dr Džarvis upozorava da uporne jutarnje glavobolje mogu ukazivati na ozbiljnija stanja, uključujući tumore na mozgu.

- Iako su retki, tumori na mozgu mogu uzrokovati glavobolje koje vas bude iz sna i zbog toga je važno potražiti savet lekara ako se to dešava - ističe ona.

Tumori na mozgu mogu izazvati i druge simptome, uključujući napade, mučninu, probleme sa pamćenjem i promene u ličnosti.

Noćno znojenje

Buđenje u znoju može biti svakodnevna pojava za mnoge žene koje prolaze kroz menopauzu. Međutim, dr Džarvis napominje da takvo znojenje može ukazivati i na ozbiljnija stanja, poput limfoma, vrste raka krvi koja pogađa imunološki sistem.

- Ako se budite znojavi bez očiglednog razloga, to može biti znak da se nešto dešava sa vašim zdravljem - kaže ona.

Simptomi limfoma uključuju bezbolne otekline u vratu, pazuhu ili preponama, kao i neobjašnjivi gubitak težine i groznicu.

shutterstock.com

Noćno znojenje može da bude znak ozbiljne bolesti, a ne samo menoapuze kako mnogi misle

Zviždanje u grudima i otežano disanje

Za one sa astmom, zviždanje u grudima je dobro poznat simptom. Ali, ako se budite rano ujutru uz otežano disanje, to može biti znak da se vaša astma pogoršava.

- Pogoršanje simptoma astme, poput pojave škripanja i kratkog daha, često je upozorenje da je potrebno prilagoditi terapiju - navodi dr Džarvis.

Oticanje zglobova

Otečeni zglobovi posle dugog putovanja su normalna pojava, ali jutarnja oteklina može ukazivati na ozbiljnije probleme, poput bolesti bubrega ili srčane insuficijencije.

- Oticanje u zglobovima, stopalima i nogama može biti znak nakupljanja tečnosti, što je često posledica problema sa bubrezima ili srcem - dodaje dr Džarvis.

Osobe sa srčanom insuficijencijom mogu primetiti i druge simptome, poput kratkog daha, vrtoglavice i hroničnog umora.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)