Odrasli

EVO ŠTA RASTE U VAŠIM CREVIMA AKO ČESTO JEDETE BRZU HRANU: Život će vam se smučiti posle ovog snimka! (VIDEO)

Razni emulgatori izazivaju haos u organizmu.

24.09.2024 14:49

EVO ŠTA RASTE U VAŠIM CREVIMA AKO ČESTO JEDETE BRZU HRANU: Život će vam se smučiti posle ovog snimka! (VIDEO)
Shutterstock

Ponekad je potrebna klasična šok terapija da bi ljudi shvatili koliko štetnih sastojaka unosimo u organizam. A to je upravo uradio najpoznatiji britanski dijetetičar Tim Spektor koji je objavio zanimljiv video u kojem je pokazao loš efekat aditiva koji se dodaju hrani.

U Tik Tok videu Spektor je demonstrirao šta se dogodi kada se uobičajeni emulgator karboksilna metil celuloza u prahu (CMC) pomeša sa vodom.

- Nikada do kraja nismo utvrdili zbog čega ove hemikalije imaju ovakve efekte, ali ja ću to pokazati na primeru - rekao je Spektor i dodao da je mešanjem dobijena lepljiva masa.

- Ovo se događa i nakuplja u našim crevima. To dovodi do prekida komunikacije između naših mikroba, i to prouzrokuje produkciju nenormalne količine hemikalija, kao vid odbrambene reakcije organizma. To totalno remeti raspored supstanci u crevima, jer mi imamo tačno određen nivo masti i vode u crevima, a emulgatori dovode do mešanja ta dva elementa - objašnjava nutricionista.  

@tim.spector In the UK, we have the highest consumption of ultra-processed foods in Europe, with a massive 57% of our energy intake coming from UPFs #timspector #tips #food #healthy #healthyfood #drink ♬ original sound - Tim Spector MD FRCP OBE

On navode da ove nove naslage u crevima, prave pravi haos među milionima bakterija koje žive u crevima i ključne za zaštitu od raka ili bolesti srca.

Emulgatori se nalaze u hiljadama proizvoda ultra-prerađene hrane, od hleba, pahuljica i kolača, do dečijeg jogurta.

Takođe, mnogi lekari smatraju da povećan procenat obolelih od raka creva ima direktnu vezu sa konzumiranjem ultra-prerađene hrane.

Međutim, ograničavajući faktor je činjenica da je loš uticaj emilgatora na zdravlje ljudi, i dalje u domenu teorije, jer su eksperimenti obavljeni samo na životinjama, i potvrdili su štetan efekat emulgatora.  

Ono što je posebno zabrinjavajuće je podatak da proizvođači hrane nisu u obavezi da na pakovanju navedu koja količina emulgatora je iskorišćena, prenosi Daily Mail.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)