Odrasli

IMATE GORUŠICU, A I DALJE PIJETE OVE NAPITKE I SOKOVE? VELIKA GREŠKA! Obavezno izbacite sve sa ove liste!

Promena navika je neizbežna ukoliko imate refluks kiseline.

17.09.2024 10:24

IMATE GORUŠICU, A I DALJE PIJETE OVE NAPITKE I SOKOVE? VELIKA GREŠKA! Obavezno izbacite sve sa ove liste!
Shutterstock

Refluks kiseline, poznat i kao gorušica, čest je problem koji može izazvati ozbiljnu nelagodu. Simptomi refluksa mogu varirati, ali najčešće uključuju osećaj pečenja u grudima, kiselkast ukus u ustima, otežano gutanje, bol u grudima, suv kašalj i promukao glas. Iako refluks kiseline obično nije ozbiljan, može postati hroničan i uticati na kvalitet života.

Mnogi ljudi se suočavaju sa osećajem "pečenja" u grlu i grudima, a uzrok je obično oslabljen "ventil" koji povezuje stomak sa jednjakom. Kada on ne funkcioniše ispravno, želudačna kiselina se vraća u jednjak, izazivajući upalu i nelagodnost.

Refluks kiseline može biti prilično neprijatan. To je jedan od najčešćih simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), koji dugoročno može izazvati ozbiljnije zdravstvene komplikacije.

Piće koje treba izbegavati

Alkohol je često na vrhu liste pića koja izazivaju refluks. Alkohol opušta deo između želuca i jednjaka i podstiče povećanu proizvodnju želudačne kiseline, što povećava šanse za pojavu simptoma.

Shutterstock

Gorušica bitno remeti kvalitet života

Gazirana pića su takođe štetna jer mehurići povećavaju pritisak, dok kafu i druga pića sa kofeinom treba izbegavati zbog njihove uloge u podsticanju proizvodnje kiseline. Čak i čokolada, zbog sadržaja kofeina i kakaoa, može izazvati pogoršanje simptoma.

Sok od citrusa, poput pomorandže i grejpfruta, poznati su po visokom sadržaju kiselina, što može dodatno da iritira sluzokožu jednjaka.

Šta da pijete kada imate gorušicu

Uprkos ograničenjima, postoje pića koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma refluksa. Čaj od đumbira, zbog prirodnih antiinflamatornih svojstava, može biti od velike pomoći. Đumbir smiruje stomak, a čaj bez kofeina sa malo meda može da ublaži simptome.

Shutterstock

Pića koje pijete imaju ključnu ulogu kod gorušice

Još jedan dobar izbor je običan jogurt. Mlečni proizvodi mogu da ublaže simptome, ali je važno da ih konzumirate umereno jer previše mlečnih proizvoda može imati suprotan efekat.

Prevencija gorušice

Pored izbegavanja određene hrane i pića, važna je i dijetalna rutina. Pijte manje količine vode tokom celog dana, umesto većih odjednom. Takođe, izbegavajte kasnovečernje užine i pića i ostanite uspravni najmanje sat vremena posle jela, savetaju stručnjaci.

Na rizik od refluksa najviše utiču gojaznost, trudnoća, upotreba nikotina, suva usta, dijabetes i određeni poremećaji vezivnog tkiva. Posebno je važno prepoznati faktore rizika i blagovremeno reagovati kako bi se sprečilo pogoršanje stanja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)