Odrasli

HLADNIJI DANI SU NASTUPILI, A VI SE I DALJE PREKOMERNO ZNOJITE: Ovo je glavni razlog, a ovako ćete sprečiti neprijatnost

Stručnjaci otkrivaju uzroke i rešenja.

15.09.2024 07:01

HLADNIJI DANI SU NASTUPILI, A VI SE I DALJE PREKOMERNO ZNOJITE: Ovo je glavni razlog, a ovako ćete sprečiti neprijatnost
Shutterstock

Prekomerno znojenje može biti ne samo fizički neugodno, već i društveno neprijatno. Mnogi se pitaju zašto se to događa i kako se nositi sa tim problemom. Stručnjaci objašnjavaju da je važno prvo razmotriti okolnosti u kojima do znojenja dolazi - da li je situacija zaista stresna ili preuveličavamo njen značaj.

Preterano znojenje nije novi problem. Još krajem 19. veka žene su koristile različite antiperspirante, dok se muškarcima znojenje smatralo normalnim, pa čak i poželjnim znakom "muževnosti". Međutim, sve se promenilo industrijskom revolucijom i porastom kancelarijskih poslova, nakon čega su i muškarci postali ciljana grupa proizvođača antiperspiranata.

- Ako radite kao poljoprivrednik, niko ne mari da li ste znojavi i prljavi, drugačije je ako radite u kancelariji -  ističe dr Kari Kasl, istoričar sa Univerziteta Auburn koji proučava istoriju marketinških strategija za antiperspirante.

shutterstock.com

Muškarci se više znoje od žena

Kako se društvo i dalje razvija, jasno je da rešenje problema prekomernog znojenja nije samo u farmaceutskim proizvodima, već i u prepoznavanju emocionalnih i fizičkih okidača koji izazivaju ovu neprijatnost.

Ipak, ni muškarci ni žene ne mogu se uvek osloniti na proizvode protiv znojenja. Dermatolozi savetuju da prvo prepoznamo stresne situacije koje izazivaju pojačano znojenje. 

- Većina ljudi može smanjiti problem prekomernog znojenja ako ukloni stres iz svakodnevnog života. Savetujem pacijentima da analiziraju u kojim situacijama dolazi do preteranog izlučivanja znoja. Ponekad zamišljamo najgori mogući ishod, čak i kada stvari teku savršeno. U takvim trenucima, um šalje signale telu da se ohladi putem znojenja - objašnjava dr Peri Pariš.

shutterstock.com

Kod oba pola stres je glavni razlog znojenja

Za one koji se bore sa ovim problemom, stručnjaci nude nekoliko rešenja:

  • Roll-on: Ovakvi proizvodi sadrže veću koncentraciju metalnih soli koje zaustavljaju znojenje.
  • Šok terapija: U ovoj terapiji ruke ili stopala potapaju se u vodu dok uređaj propušta blagu električnu struju kroz telo.
  • Botoks injekcije: Ovaj tretman blokira nervne signale koji stimulišu znojenje, ali zahteva redovno ponavljanje.
  • Tablete protiv znojenja: Antikolinergici, lekovi koji blokiraju znojenje, mogu pomoći, ali imaju moguće nuspojave poput suvih usta, zatvora i zamagljenog vida.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)