Odrasli

NAGLO MRŠAVITE I ZNOJITE SE TOKOM NOĆI? Ovo mogu biti simptomi podmukle bolesti limfoma

Lekari navode da obratite pažnju na znake upozorenja, rano otkrivanje može vam spasiti zdravlje.

13.05.2023 13:00

NAGLO MRŠAVITE I ZNOJITE SE TOKOM NOĆI? Ovo mogu biti simptomi podmukle bolesti limfoma
Shutterstock

Non-Hočkin limfom koji se dijagnostifikuje kod velikog broja ljudi utiče na limfni sistem sačinjen od žlezda i krvnih sudova koji se nalaze u telu. Iako se trećina slučajeva dijagnostikuje kod osoba starijih od 75 godina, ono se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. 

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi najčešći simptom Non-Hočkin limfoma je bezbolan otok u limfnom čvoru, pretežno na vratu, pazuhu ili preponama. Lekari ipak navode i druge simptome koji mogu ukazivati na ovu bolest, osim oticanja limfnih čvorova koji su jasni pokazatelji da nešto nije u redu. Ovi znaci koji su jasan alarm da hitno morate da reagujete:

-Visoka temperatura

- Osećaj nedostatka vazduha

- Noćno znojenje

Nenamerni gubitak težine

- Stalni svrab kože po celom telu

shutterstock.com

Oticanje vrata, pazuha i prepona su prvi pokazatelji bolesti

Nacionalna zdravstvena služba savetuje ljude da ukoliko primete neke iili sve navedene simptome odmah posete lekara opšte prakse, naročito ako imaju otečene žlezde koje se ne povlače nedeljama. 

Šta je uzrok Non-Hočkin Limfoma?

Iako tačan uzrok nastanka ove bolesti nije u potpunosti poznata prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi uzrokuje ga promena DNK limfocita belih krvnih zrnaca. Abnormalni limfociti počinju da se množe u jednom ili više limfnih čvorova u određenom delu tela, a to su najčešće vrat, pazuh i prepone. Postoji rizik da se vremenom oni prošire i u druge delove tela kao što su koštana srž, slezina, jetra, pluća, koža, stomak i mozak. 

Kako se leči ova bolest?

Ovo stanje se uglavnom leči hemioterapijom ili radioterapijom, mada nekim pacijentima nije potrebno lečenje odmah, navodi Dejli rekord. Ukoliko se kancer identifikuje u ranim fazama i dok je još uvek mali, može se ukloniti biopsijom tako da dalje lečenje nije potrebno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)