Odrasli

DEVOJCI POČEO DA RASTE PENIS! Kada je otišla na SKENER, istina je ošamarila, a nije znala za ovaj zdravstveni problem

Ovo stanje pogađa jednu u 160.000 žena na svetu.

07.09.2024 08:30

DEVOJCI POČEO DA RASTE PENIS! Kada je otišla na SKENER, istina je ošamarila, a nije znala za ovaj zdravstveni problem
Shutterstock

Lekari su izveli izuzetno retku operaciju kako bi promenili život 23-godišnje žene koja je pretrpela niz bizarnih genitalnih deformiteta – uključujući zatvaranje vaginalnog otvora. Ona nije primetila da ima problem sve do pre dve godine. Imala je redovne menstruacije, navodi se u izveštaju objavljenom u časopisu Springer Nature.

shutterstock.com

23-godišnjakinja doživela retko stanje koje pogađa jednu u 160.000 žena

Ginekolozi su takođe primetili da je njen klitoris više od 10 puta veći od prosečne dužine i podseća na "mikropenis". Na skeniranju je otkriveno da su njeni reproduktivni organi, uključujući matericu i jajnike, normalni. Rečeno je da žena pati od genetske bolesti koja pogađa samo jednu od 160.000 žena na svetu, a koja se zove klitoromegalija.

Šta je klitoromegalija?

Retki poremećaj izaziva abnormalan razvoj spoljašnjih polnih organa, koji često podsećaju na muške organe. Smatra se da je uzrokovana mutacijom DNK koja uzrokuje tešku neravnotežu polnih hormona tokom razvoja deteta.

Dok većina žena koje pate od ovog stanja razviju neke muške genitalije pri rođenju, u ovom najnovijem slučaju, o kojem su prijavili lekari u bolnici Shalinitai Meghe u Nagpuru u Indiji, penis je počeo da raste tek kako je pacijent stario.

Stručnjaci napominju da simptomi ovog stanja mogu ostati neprimećeni sve dok ne počne pubertet i na pacijente utiče povećanje polnih hormona.

Lekari su primetili i da pacijentkinja ima izuzetno male količine tkiva dojke, kao i višak dlačica na licu.

Izvršena je velika operacija da se odseče višak kože klitorisa, ostavljajući malu liniju nervnog tkiva koja podseća na tipičnu žensku anatomiju, veličine približno 5 mm. Hirurzi su tada uklonili sraslu kožu koja je pokrivala njen vaginalni otvor i svi rezovi su zašiveni.

Lekari su saopštili da je žena otpuštena posle pet dana.

Mesec dana kasnije, senzacija u tom području je rekla da je "normalna" i pacijent je bio "oduševljen, srećan i izuzetno zadovoljan" kako kozmetičkim tako i funkcionalnim rezultatima, rekli su lekari, piše Daily Mail.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)