Odrasli

PROVERITE DA LI PATITE OD SUPER UMORA, OVO SU GLAVNI SIMPTOMI: Kako da se zaštitite i kada morate odmah kod lekara!

Ove znakove morate da ozbiljno shvatite.

10.09.2024 06:05

PROVERITE DA LI PATITE OD SUPER UMORA, OVO SU GLAVNI SIMPTOMI: Kako da se zaštitite i kada morate odmah kod lekara!
Schutterstock

Sasvim je normalno da ste ponekad umorni, međutim ako se to suviše često događa, moguće je da patite od super umora, koji su lekari proglasili za novu epidemiju modernog doba. Istraživanja pokazuju da više od 55 odsto Britanaca pati od super umora.

Iako ovo nije medicinski pojam, pod super umorom se podrazumeva stanje stalne fizičke, mentalne i emotivne iscrpljenosti, koja je prouzrokovana konstantnim trošenjem energije.

Psihoterapeut Tim Alardajs izdvaja osnovne simptome super umora:

  • Bol u telu
  • Osećaj da imate grip
  • Glavobolja
  • Magla u mozgu
  • Gubitak memorije
  • Depresija
  • Bol u zglobovima
  • Osećaj iscrpljenosti posle vežbanja

- Ukoliko se osećate toliko umorni da ne možete da ustanete iz kreveta, moguće je da patite od sindroma hroničnog umora ili produženog kovida, i trebalo bi da se obratite lekaru - napominje Alardajs.

- Veći rizik od super umora ćete imati ako se ne hranite pravilno i ne spavate dovoljno. Takođe, faktori rizika su i alkohol, droga i nedostatak fizičke aktivnosti. Međutim, dobra vest je da promene životnih navika znatno mogu da smanje efekte super umora - tvrdi doktorka Samanta Vajld.

- Prvo što morate da uradite je da unapredite zdravlje imunog sistema. To je ključno za normalno funkcionisanje tela. Najbolji načini za oporavak su spavanje i smanjivanje stresa. Važna je i ishrana i dovoljne količine vitamina D. Ako ne spavate dovoljno, teško da ćete se oporaviti od umora - upozorava Vajld.

Kada morate da se obratite lekaru?

- Ukoliko osećate super umor u periodu od nekoliko meseci, to je znak za uzbunu i to bi mogao da bude znak nekog oboljenja. Umor je simptom mnogih bolesti i zato je važno da lekari što pre utvrde da li bolujete od neke bolesti - zaključila je Samanta Vajld, prenosi The Sun.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)