Odrasli

DR VEROSLAVA OTKRIVA KOJI NAPITAK PROVERENO ZA 40 DANA SNIŽAVA HOLESTEROL: A ove namirnice su strogo ZABRANJENE!

Bez promene ishrane nema poboljšanja zdravlja.

27.08.2024 09:40

DR VEROSLAVA OTKRIVA KOJI NAPITAK PROVERENO ZA 40 DANA SNIŽAVA HOLESTEROL: A ove namirnice su strogo ZABRANJENE!
youtube/printscreen/RTS Ordinacija - Zvanični kanal, Shutterstock

Osobe koje imaju problem sa povišenim holesterolom, strogo moraju da vode računa o ishrani, a doktorka Veroslava Stanković predlaže domaći lek - kombinaciju jogurta i susama koji provereno snižava holesterol posle 40 dana.

Jedna od preporučenih namirnica kod povišenih masnoća jeste integralni pirinač, a dr Veroslava je objasnila i zašto je to tako:

- Integralni pirinač ima dijetna vlakna koja su veoma važna kod povišenog holesterola jer za sebe vezuju višak masnoće i ugljenih hidrata. Dijetna vlakna se ne vare i izbacuju se kao takva iz organizma. A uz njih izbacujemo višak masnoća, odnosno šećera koji unosimo putem hrane.

- Dijetnih vlakana ima u opni voća i povrća, žitarivama i koštunjavom voću. Pa tako, kad je reč o hlebu, žitaricama i njihovim zamenama, zabranjeno je unositi beli hleb, lisnato testo, grikalice, kornfleks, testeninu s jajima - kaže doktorka i izdvaja krompir kao "nepoželjan" i to u sledećim oblicima – pire, restovan i pržen.

Shutterstock

Krompir je na listi nepoželjnih namirnica

 

Od narodnih lekova doktorka preporučuje jednu sasvim jednostavnu kombinaciju – jogurt i susam.

- Vrlo preporučujem, veoma je delotvorna. Pije se 40 dana i posle toga se vrednosti delimično snižavaju. Naravno, ovo uz adekvatnu ishranu za povišen holesterol. Ne mogu samo jogurt i susam da snize masnoće. Takođe, kombinacija maslinovog ulja i limuna, u ranim jutarnjim časovima kada se uzima, može da snizi holesterol. To je jedan od delotvornih "prirodnih lekova" koji deluje na jetru. Čišćenjem jetre se zapravo poboljšava njen metabolizam i na taj način spečava nastanak viška holesterola - napominje dr Veroslava u emisiji "RTS ordinacija".

Kada se radi o masnoćama i začinima, za osobe sa povišenim holetsrolom, strogo su zabranjeni loj, tvrdi margarini i majonez.

Od napitaka, nikako se ne preporučuje kakao i topla čokolada, a na listi zabranjenih slatkiša se nalaze čokolade, keks i kolači sa masnoćama.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)