Odrasli

SKRIVENI I PODMUKLI, OVO SU SIMPTOMI RAKA PLUĆA KOD NEPUŠAČA: Jedna mrlja znači razliku između života i smrti!

Važno je znakove upozorenja prepoznati na vreme.

28.08.2024 07:01

SKRIVENI I PODMUKLI,  OVO SU SIMPTOMI RAKA PLUĆA KOD NEPUŠAČA: Jedna mrlja znači razliku između života i smrti!
Shutterstock

Mada se rak pluća obično vezuje za pušenje, on može da se pojavi i kod osoba koje nikada nisu pušile, a u ovim slučajevima najveći faktori rizika su izloženost zagađivačima iz okoline poput radona, pasivno pušenje, i rad u zagađenim sredinama.

Prema podacima Američkog društva za borbu protiv raka, oko 20 odsto smrtnih slučajeva od raka pluća u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine pogađa ljude koji nikada nisu pušili.

Takođe, ono što je veoma važno je da se oblici raka pluća kod pušača i nepušača razlikuju. To veži i za većinu simptoma.

- Prvo smo mislili da su karcinomi pluća isti, a sada znamo da postoje različite vrste. Dobra vest je da rak pluća kod nepušača obično izazivaju molekularne promene i ili mutacije koje mogu biti primećene u tumoru i za koje postoje terapije i odgovarajući lekovi - navodi doktorka En Čeng sa Univerziteta Jejl.

Naučnici upozoravaju da većina nepušača možda neće ispoljavati rane simptome raka pluća, zbog čega bolest često ostaje neotkrivena dok ne dođe do metastaza.

shutterstock.com

Važno je prepoznati simptome na vreme

 

Ipak, neki nepušači mogu pokazivati simptome slične onima koje imaju pušači u početnim fazama bolesti.

Najčešći simptomi raka pluća kod nepušača:

  • Kašalj koji ne prolazi ili se s vremenom pogoršava
  • Iskašljavanje krvi
  • Bol ili nelagoda u grudima
  • Teško disanje
  • Promuklost
  • Gubitak apetita
  • Gubitak težine bez razloga
  • Umor
  • Poteškoće s gutanjem
  • Oticanje lica i/ili vrata
  • Ponavljajuće infekcije pluća, uključujući upalu pluća

Prepoznavanje razlika između raka pluća kod pušača i nepušača od ključne je važnosti za uspešno lečenje.

Naučnici su razvili personalizovane metode terapije koje su usmerene na specifične molekularne promene povezane sa rakom pluća kod nepušača.

tiktok/printscreen/lianafoster

Od raka pluća oboljevaju i nepušači

 

Na primer, nepušači imaju veću verovatnoću da razviju adenokarcinom, vrstu raka pluća koja se takođe naziva sitnoćelijski rak pluća. Ova vrsta raka karakteriše se sporijim rastom i može se prikazivati drugačije na medicinskim snimcima.

Grudni hirurg dr Danijel Bofa je razliku objasnio na sledeći način:

- Ako ste pušač, svoja pluća možete zamisliti kao kesicu belih klikera, a rak je kao da tamo stavite crni kliker. Rak kod nepušača je više poput mrlje ili kvržice, više je kao maglovito područje, piše Mirror.

Šta je rak pluća?

Rak pluća je zloćudni tumor. Nije zarazna bolest i ne može se preneti sa čoveka na čoveka.

Zloćudni tumori sastoje se od patološki izmenjenih ćelija koje imaju mogućnost da se šire izvan mesta na kome su nastale. Ako se tumor ne leči na vreme, može napasti i uništiti okolno tkivo. Ponekad se ćelije putem krvnih ili limfnih sudova prošire sa mesta primarnog tumora, dolazeći tako do drugih tkiva i organa, gde svojom daljom deobom stvaraju novi tumor, koji se naziva metastaza.

Među najčešće faktore rizika u nastajanju raka pluća spadaju pušenje, životna sredina (aerozagađenje) i genetska predispozicija (nasledna sklonost), navodi ipb-ild.edu.rs.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)