Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da se dnevno konzumira pet porcija voća i povrća, ili oko 400 grama, međutim, veliko istraživanje koje je sprovedeno u Engleskoj je pokazalo da 20 odsto ljudi ne pojede nijednu voćku za mesec dana!
Ništa bolja situacija nije ni sa povrćem, a većina anketiranih je priznala da prođu i tri nedelje, a da ne pojedu neko zeleno povrće, poput brokolija ili spanaća.
A koliko se ljudi nezdravo hrane, i koliko nemaju naviku da konzumiraju voće i povrće, pokazuju šokantni podaci ovog istraživanja.
Oko 20 odsto ispitanika je reklo da redovno imaju problem sa gorušicom, dok 15 odsto ima hronični problem sa konstipacijom i varenjem.
Čak 60 odsto ljudi je otkrilo da su nedelju poečli sa dobrim namerama, da su kupovali voće i povrće, ali i da su usred nedelje odustali od zdrave hrane i naručivali brzu hranu.
Stručnjaci savetuju da se dnevno unosi 30 grama vlakana, međutim, prosečan Britanac unosi svega 18 grama vlakana. To povećava rizik od raka creva, moždanog udara, srčanih bolesti i dijabetesa.
Nutricionista Amanda Hamilton podseća na preporuku WHO.
- WHO savetuje da jedemo 400 grama voća i povrća dnevno - a to je količina koja podrazumeva jednu jabuku, jednu bananu, sedam jagoda, dva ploda brokolija, dve supene kašike spanaća i sedam čeri paradajza. - zaključila je Hamilton, prenosi Daily Mail.
Komentari (0)