Odrasli

NIKAKO NE SMETE DA PIJETE VODU PRE SPAVANJA, MOŽE DA BUDE LOŠE PO ZDRAVLJE: Povećava se rizik od opakih bolesti

Ustaljene navike ponekad mogu da izazovu velike probleme.

08.08.2024 20:40

NIKAKO NE SMETE DA PIJETE VODU PRE SPAVANJA, MOŽE DA BUDE LOŠE PO ZDRAVLJE:  Povećava se rizik od opakih bolesti
Shutterstock

Ešli Hajnsvort, stručnjak za spavanje, navodi da je veoma važno da tokom celog dana budemo hidrirani, ali i da nije dobro po zdravlje da pijemo vodu ili druge tečnosti pre odlaska u krevet, jer će to oslabiti naš imuni sistem. 

- Redovno hidriranje je veoma važno jer na taj način telo ima dovoljno vremena da obradi tečnost i smanji mogućnost poremećaja sna tokom noći. Ako pijete previše vode pre spavanja, bubrezi će proizvoditi više urina, a to znači nekoliko buđenja tokom noći zbog odlaska u toalet. To može da omete vaš prirodni ciklus spavanja što može da izazove dugoročne probleme sa zdravljem - objašnjava Hajnsvort i dodaje:

- Stalno ometanje normalnog ciklusa spavanja, naročito zbog odlaska u toelet, nije samo iritantno već može da poveća stres, poremeti kognitivne funkcije, oslabi imuni sistem i poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. 

shutterstock.com

Prevelika količina vode može da poremeti san

 

On savetuje da se rano ujutru počne sa hidriranjem jer na taj način se smanjuje potreba da uveče eventualni nedostatak tečnosti nadoknadi prevelikom količinom vode.

- Dva sata pre odlaska na spavanje postepeno smanjite unos tečnosti. To vašem telu daje dovoljno vremena da obradi tečnost, smanjujući rizik od odlazaka u toalet koji remete san. Preporučuje se izbegavanje alkohola i kofeina, poput čaja, kafe i nekih gaziranih pića pre spavanja. Kofein i alkohol mogu da ometaju san, ova pića deluju kao diuretici, povećavajući stvaranje urina. Preporučljivo je ograničiti njihovu konzumaciju, naročito u večernjim satima - upozorava Hajnsvort.

- Veoma je važno da stvorite rutinu za hidrataciju koja je us skladu sa vašim ritmom spavanja. Nije bitno samo koliko tečnosti pijete, već pre svega kada. Kada uskladite spavanje i unos tečnosti, pobiljšaćete svoje zdravlje - zaključio je Hajnsvort, prenosi Mirror.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)