Odrasli

ZOVU JE "TIHI UBICA": U Srbiji svaka 15. žena dobije bolest zbog koje ima 4 puta veću šansu za dobijanje raka jajnika

Prevencija je jedini spas.

19.07.2024 17:40

ZOVU JE "TIHI UBICA": U Srbiji svaka 15. žena dobije bolest zbog koje ima 4 puta veću šansu za dobijanje raka jajnika
Shutterstock

Nova studija je pokazala da žene koje pate od endometrioze imaju znatno veći rizik od razvoja raka jajnika. Rak jajnika je kancerogeni tumor koji može da potiče od samog jajnika ili češće od obližnjih struktura, kao što su jajovodi ili unutrašnja obloga trbuha. Jajnik se sastoji od tri različita tipa ćelija uključujući epitelne ćelije, zametne ćelije i stromalne ćelije. Kada ove ćelije postanu abnormalne, one imaju sposobnost da se dele i formiraju tumore. 

Rak jajnika je maligni tumor koji u svetu čini 3,7 odsto svih slučajeva raka kod žena. Rak jajnika je u našoj zemlji tokom godine dobilo 750 žena, a bitku izgubilo njih 360, prema podacima Institua "Batut" iz 2020. godine. Rak ovarijuma godišnje bude dijagnostikovan kod 250.000 žena širom svetu, a bitku izgubi njih 140.000.

Šta je endometrioza

Endometrioza je česta dijagnoza kod žena koje se susreću s problemom neplodnosti. Problem neplodnosti može biti izazvan endometriozom jer je to svojevrstan poremećaj koji predstavlja prisustvo tkiva sluzokože materice (endometrijuma) van šupljine materice. Može izazvati bolne menstruacije, mučninu, umor i neplodnost. 

shutterstock.com

Prevencija je najbitnija

Procenjuje se da u Srbiji svaka 15. žena ima endometriozu. Još nije otkriveno kako tačno nastaje ova bolest, ona nije izlečiva, ali se može staviti pod kontrolu i tako obezbediti ženi daleko bolji kvalitet života i vratiti šansa za dobijanje potomstva. Obično se javlja između 18. i 50. godine života, tačnije u reproduktivnom periodu žene. 

Endometrioza povećava 4 puta rizik od raka jajnika

Endometrioza, je prema novoj studiji povezana sa četiri puta većim rizikom od ovog smrtonosnog raka, otkrili su istraživači sa Univerziteta u Juti.

- Duboko infiltrirajuća endometrioza i ovarijalne endometriome, poznate kao "čokoladne ciste" nose najviši rizik za dobijanje raka janjnika. Studija je pokazala da žene sa ovim oblicima endometrioze imaju gotovo deset puta veći rizik od raka jajnika -  ističe profesorka Karen Šlip, a o tome piše The Sun.

Shutterstock

Strining testovi neophodni

Simptomi raka jajnika mogu biti suptilni, ali uključuju nadutost, bol u stomaku ili karlici, gubitak apetita i često mokrenje. NHS savetuje da se obratite lekaru ako primetite ove simptome više od 12 puta mesečno.

Program strininga od ključnog značaja

Najnovija studija, objavljena u JAMA Network, analizira zdravstvene podatke skoro 500.000 žena u Juti tokom više od 20 godina. Cilj je da ovi nalazi podstaknu programe skrininga i prevencije raka za žene sa endometriozom, posebno za one sa najugroženijim podtipovima.

- Uzimajući u obzir retkost raka jajnika, žene sa endometriozom mogu biti važna populacija za ciljani skrining i prevenciju raka. Zato je bitno da idu na redovne kontrole kako bi se eventualni zloćudni tumur uočio što pre - ističu stručnjaci u studiji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)