Bademi sadrže mononezasićene masti koje pomažu u kontroli visokog holesterola, a istovremeno su bogati vlaknima, vitaminom E, omega-3 masnim kiselinama i biljnim sterolima, čime doprinose opštem zdravlju srca.Takođe, bademi su izvor l-arginina, koji pomaže u održavanju fleksibilnosti zidova arterija i smanjuje rizik od razvoja krvnih ugrušaka.
Bademi su dobar izvor kalcijuma i gvožđa, ali su i moćni antioksidansi. Zahvaljujući vitaminu E, vlaknima i folnoj kiselini, "potopljeni" bademi poboljšavaju varenje, pomažu kod dijabetesa, problema s kožom i hroničnih bolesti, poput srčanih smetnji i reumatoidnog artritisa.
Osim toga, oni su i efikasan saveznik kod mršavljenja jer njihova bogata količina vlakana smanjuje osećaj gladi, a time i unos kalorija i podstiče gubitak kilograma.
Kako da napravite "potopljene" bademe?
Preporuka je da ih natopite u dve čaše vode tokom 24 sata.
Priprema:
Oko 250 grama badema stavite u posudu i prelijte ih toplom vodom.
Nakon 12 sati iscedite vodu i dodajte u bademe dve kašike soli.
Zatim ponovo posudu napunite toplom vodom i ostavite bademe u njoj još 12 sati.
Nakon 24 sata u vodi lako ćete skinuti smeđu ljusku s badema, ako se već nije sama odvojila.
Sa druge strane, neki praktikuju da bademe natope samo preko noći, ali 24 sata je optimalan period.
Potopljene bademe možete da koristite sedam dana, a savet je da jedete po četiri komada svakog jutra.
Komentari (0)