Odrasli

KAKO DIJETALNI GAZIRANI NAPICI UTIČU NA ZDRAVLJE? Posledice se javljaju brzo, a to nije najgora vest (FOTO)

Konzumiranje "sokova sa mehurićima" može da dovede do različitih zdravstvenih smetnji u kratkom roku

04.03.2024 14:50

KAKO DIJETALNI GAZIRANI NAPICI UTIČU NA ZDRAVLJE? Posledice se javljaju brzo, a to nije najgora vest (FOTO)
Shutterstock

Gazirana pića mnogima su omiljena, ali isto tako mnogi ne znaju kakve sve efekte ona imaju na organizam. Iako se čini da su takozvana dijetalna pića bolja opcija zbog zamene šećera veštačkim zaslađivačima, studije su pokazale da ni ona nisu bez zdravstvenih rizika. Istraživanja su povezala ultra-prerađenu hranu, uključujući i gazirane napitke, sa različitim oboljenjima kao što su rak, srčana oboljenja, dijabetes tipa 2 i anksioznost. Takođe, Svetska zdravstvena organizacija nedavno je označila da je veštački zaslađivač aspartam koji se koristi u dijetalnim pićima "moguće kancerogen za ljude".

shutterstock.com

Oprez kada su dijetalni gazirani napici u pitanju!

Uticaj gaziranih pića u kratkom roku

Konzumiranje dijetalnih napitaka može dovesti do različitih problema u kratkom roku. Na primer, kiselost ovih napitaka može dovesti do erozije zuba, što može ostaviti trajne posledice na vaše zdravlje. Takođe, veštački zaslađivači u dijetalnim napicima mogu uticati na ukus, izazvati nadutost, dijareju, pa i napade gladi. Takođe, problematično je to što ovi napici mogu da utiču i na san, zbog sadržaja kofeina koji može ometati ciklus spavanja.

Mogući dugoročni efekti ovih napitaka

Studije su pokazale da preterana konzumacija dijetalnih napitaka može da poveća rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Iako ova istraživanja nisu uvek dokazala uzročno-posledičnu vezu, važno je imati na umu da dugotrajna konzumacija veštačkih zaslađivača može doneti i druge neželjene efekte, poput poremećaja crevne flore i oštećenja crevne sluzokože.

shutterstock.com

Posledice mogu biti veoma opasne po zdravlje

Kako smanjiti konzumaciju dijetalnih napitaka

Iako nije nužno potrebno potpuno eliminisati dijetalne napitke iz ishrane, važno je imati umeren pristup njihovoj konzumaciji. Stručnjaci preporučuju da se pronađu zdravije alternative za osveženje; to mogu da budu gazirana voda sa kriškom limuna, čaj ili kafa bez šećera, fermentisani napici poput kombuhe ili jednostavno obična voda.


Iako su dijetalni napici privlačna opcija zbog niskog kalorijskog sadržaja, važno je imati na umu da dugotrajna konzumacija veštačkih zaslađivača može doneti i druge neželjene efekte, poput poremećaja crevne flore i oštećenja crevne sluzokože. Zato, umesto dijetalnih napitaka, važno je fokusirati se na unos zdravih i prirodnih napitaka kako bismo očuvali zdravlje, a o tome piše i San.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)